Întâmplător sau nu, compania CET Govora SA era unul dintre clienţii mari ai finului său, Gruia Stoica, patronul firmelor de transport pe calea ferată Servtrans Invest SA şi Grup Feroviar Român SA. Pe de altă parte, CET Govora era implicată ca parte vătămată în dosarele lui Dan Şova – partenerul de avocatură al prietenului Victor Ponta. Aşa că lui Remus Borza i-a revenit misiunea de a se constitui parte civilă.
La data intrării în insolvenţă, CET Govora SA avea încheiate cu firmele finului Gruia Stoica trei contracte pentru transportul cărbunelui pe calea ferată în cuantum de peste 34,416 milioane de lei. Aşa că se poate vorbi de existenţa unui real interes avut de Stoica pentru ca administratorul judiciar Borza să îi menţină contractele la CET Govora. Iar acest interes, reciproc am spune, s-a făcut simţit pe întreg parcursul insolvenţei. Deşi avea de recuperat de la CET Govora o creanţă de doar 4,66 milioane de lei (1,17% din totalul masei credale), mult inferioară altor societăţi creditoare, societatea lui Gruia Stoica – Grup Feroviar Român SA a fost propusă în numeroase rânduri de Remus Borza pentru a fi desemnată ca membru în Comitetul Creditorilor. În şedinţa din 22.07.2016, Grup Feroviar Român a votat fără probleme pentru asigurarea unei remuneraţii enorme, de 30.000 de euro lunar plus 3% drept comision de succes pentru finul Borza. Drept răspuns, Borza a propus în două rânduri – la data de 22.07.2016 şi 28.07.2016 compania Grup Feroviar Român drept membru în Comitetul Creditorilor, deşi, aşa cum am spus, erau alte societăţi comerciale ce aveau creanţe mult mai mari. A fost însă refuzat de judecătorul sindic.
Asociaţi pe atunci în compania Polisano Pharmaceutical, Borza şi Stoica au avut o colaborare mai mult decât decentă în afacerea CET Govora. Borza nu s-a atins deloc de contractele finului de transport a cărbunelui pentru CET Govora, deşi a reziliat alte înţelegeri similare, şi a achitat la timp facturile pentru serviciile efectuate după declanşarea insolvenţei.
Situaţie ingrată: Borza a trebuit să ceară recuperarea prejudiciilor de la Şova
Odată ajuns administrator judiciar al CET Govora, Remus Borza a avut misiunea de a tranşa şi obligaţia de a recupera sumele de bani prejudiciate societăţii fie de contractele directe încheiate cu Dan Şova, fie cu un alt cabinet de avocatură, însă tot la cererea lui Şova. În timp ce procurorii DNA cereau de la Şova încă din toamna anului 2015 nu mai puţin de un milion de euro despăgubiri pentru contractele de asistenţă încheiate direct de SC CET Govora cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații“, în septembrie 2016 Remus Borza încă nu ştia valoarea sumei pe care avea să o ceară, în numele CET Govora, pentru prejudicierea societăţii. În raportul său de activitate din septembrie 2016, Borza susţinea că în dosarul penal respectiv – 182/P/2015 „nu s-a stabilit încă un prejudiciu”. Procurorii anunţaseră însă, cu aproape un an în urmă, faptul că CET Govora fusese prejudiciată cu peste 1 milion de euro (667.409,20 euro, respectiv 1.822.928,24 lei) de Cabinetul Dan Şova.
Desigur, insistenţele lui Remus Borza de a administra neapărat insolvenţa CET Govora nu pot fi puse neapărat pe seama unui eventual interes de a-l ajuta pe Dan Şova, nimeni altul decât partenerul de avocatură al prietenului său, Victor Ponta. Poate fi o simplă coincidenţă, aşa cum este şi cazul intereselor avute la CET Govora de firmele finului Gruia Stoica.