2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Agentiile de rating vad bine inflatia

Agentiile de rating vad bine inflatia

La o simpla privire pe proiectiile agentiilor internationale de rating asupra derularilor economice din Romania se constata ca acestea, indiferent daca ele concorda (sau nu) cu estimarile guvernamentale sau ale FMI referitoare la unii indicatori, precum cresterea economica sau deficitele bugetar ori de cont curent, iau in considerare la unison rate de inflatie mult mai ridicate, chiar si cu doua puncte procentuale peste cele convenite de Guvernul roman cu FMI.

Agentiile internationale de rating au tinut pe gratar Romania de mult timp si, in numeroase randuri, au atatat jaraticul. In 1998, i-au prezis si apoi chiar anuntat intrarea in incetare de plati externe, ceea ce echivaleaza cu un faliment national. Apoi, o perioada se parea ca au lasat Romania din vizor. Dar, vai, curand au revenit la jocul complet "unfair" fata de Romania: au laudat-o pe cand nu trebuia (la cresterile economice nesanatoase si aprecierile maladive ale leului din perioada 2005-2007), trecand sub tacere nesustenabilitatea acestor fenomene, care nu aveau fundamente economice, precum si pericolele deficitelor externe imense pe care se bazau, pentru ca apoi, deodata, sa-si aduca aminte ca prin farmec, dar in prag de criza, de aceste vulnerabilitati, de parca din senin aparusera! Ba, mai mult, dintr-o data au pornit sa le hiperbolizeze, pana in punctul scoaterii Romaniei din randurile tarilor recomandate pentru plasamente investitionale.

 

"Unfair", pentru ca, in mod evident, a fost vorba nu de analize obiective, ci de aprecieri interesante pentru speculatorii cu care aceste agentii de rating sunt mai mult ca sigur in cardasie: "Napustiti-va pe Romania, sugeti-o bine, nu ezitati, intr-o prima faza, apoi fugiti ca dracu’ de ea, ca nu merita, si, daca puteti, dati-i si cu ceva in cap!".
Nu ca vulnerabilitatile pe care insistau deodata agentiile de rating nu ar fi fost adevarate! Problema este insa unde erau agentiile de rating cand, din cauza intereselor de profit ale suratelor lor (companiile bancare si nebancare occidentale), se faceau ca totul este bine si frumos im Romania! Caci niscai avertismente clare in aceste privinte poate ar mai fi redus din anomaliile anterioare crizei (imensitatea deficitelor externe si amploarea consumului fara productie) si, prin urmare, ravagiile facute de criza ar fi fost mai mici!

Asta-i insa viata! Agentiile internationale de rating n-or sa joace de partea tarilor bananiere. Au fost si vor fi intotdeauna de partea speculatorilor internationali cu care sunt in cardasie!
Acum insa, dupa ce criza s-a declansat si se afla puternic pe rol, agentiile internationale de rating au un moment (poate de ratacire!) in care nu rastalmacesc realitatile prin erori deliberate de interpretare sau prin simple omisiuni. si prognoza privind inflatia din Romania constituie un domeniu in care agentiile internationale de rating nu bat campii.

Prognoza guvernamentala si cea a FMI sunt nerealiste in domeniu. Exista cel putin doua motive puternice. Pe de o parte, programul FMI pentru Romania, indeosebi cu amendamentele aduse cu prilejul primei evaluari, este unul cu totul si cu totul inflationist. Acesta – prin imprumutul-mamut in sine, precum si prin larghetea acordata Guvernului de la Bucuresti de a se imprumuta suplimentar pentru a finanta un deficit bugetar masiv marit – introduce atata banet pe piata incat, in mod inevitabil, inflatia va exploda. Nu se stie daca FMI insusi nu are in vedere acest lucru pentru intreprinderea ajustarilor bugetare necesare, pe care Guvernul mai mult ca sigur nu va fi capabil politic sa le faca. Pe de alta parte, dincolo de posibilele intentii ascunse ale FMI, programul guvernamentalo-FMI-ist pe 2010 este, privind obiectiv lucrurile, imposibil de indeplinit fara o inflatie severa sau fara o devalorizare pe potriva a leului, ori fara o doza din amandoua.

 

Sa fim realisti, nu va fi fizic posibila reducerea pe o perioada de un an, chiar si doi, a deficitului bugetar cu 2,5-3 puncte procentuale echivalent PIB sau cu 3-4 miliarde euro (in functie de cat se scapa caii in 2009) pentru a se intra in normele Uniunii Europene de deficit bugetar (sub 3% echivalent PIB), conditie a adoptarii euro. Singura solutie este inflatia. si, daca acesteia nu-i va fi deliberat dat drumul, inclusiv cu blagoslovirea FMI, atunci o va elibera din lesa Bancii Nationale piata insasi. Ajustarea oricum intervine. Problema este doar cum!

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă