Presedintele in exercitiu al R.Moldova, Vladimir Voronin, care si-a anuntat saptamana trecuta intentia de a demisiona din functie, a adresat vineri critici virulente la adresa noii guvernari, acuzand-o de urmarire a intereselor personale, relateaza RIA Novosti in pagina electronica monitorizata de Mediafax.
"Parasesc postul de presedinte si trec cu toata echipa mea in opozitie", a declarat Voronin.
"Cedez, fara tragere de inima, fraiele puterii unei noi conduceri (…) Nu cred ca politicienii, care s-au unit numai cu intentii rele si pentru a defaima in mod deschis propria tara si care incearca divizarea puterii, sunt capabili sa ofere societatii un program eficient", a declarat el.
"Nu cred in capacitatea acestora de a fi o echipa unita si de a conduce tara tinand cont de prioritatile fundamentale, si nu de propriile interese. Nu cunosc vreun exemplu de guvernare eficienta bazata pe ideea de lichidare a propriei tari si pe intentia de distrugere a acesteia", a precizat Voronin, adaugand ca ramane optimist.
"In primul rand, jumatate din societatea moldoveneasca a vorbit in mod clar si categoric pentru continuarea drumului ales de noi privind reformele si reorganizarea. In al doilea rand deoarece in tara noastra numai cetatenii iau decizia finala in legatura cu modul in care se va dezvolta aceasta, si ce scopuri vor fi urmarite", a explicat el.
"Sunt optimist pentru ca Moldova a fost si trebuie sa ramana o tara democratica. Iar aceasta inseamna ca tara noastra are un viitor", a continuat el.
Potrivit Constitutiei, in cazul demisiei presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Parlamentului Republicii Moldova, adica liberalul Mihai Ghimpu. In aceste conditii, el ar urma sa prezinte Legislativului candidatura viitorului sef al Guvernului de la Chisinau, care, potrivit presei, va fi Vlad Filat, liderul PLDM.
Vladimir Voronin a detinut functia de presedinte al Republicii Moldova din anul 2001, cand PCRM a ajuns pentru prima data la guvernare. Voronin a fost reales pentru un nou mandat dupa scrutinul din 2005, fiind votat atunci si de catre deputati din partidele de opozitie.