» Industria va reprezenta motorul cresterii economice in perioada urmatoare.
» Analistii economici avertizeaza ca economia Romaniei va avea o evolutie sinuoasa in perioada urmatoare, chiar daca va reveni pe crestere.
» Constructiile, serviciile financiare si industria auto sunt sectoarele care au resimtit cel mai acut efectele crizei financiare in prima parte a anului.
Chiar daca majoritatea sectoarelor vor continua sa fie afectate de criza, industria prelucratoare si cea energetica au primele sanse de revenire, sustin specialistii. "Aproape toate industriile au fost afectate de criza financiara, insa sperante de revenire vin din domeniul industriei prelucratoare si din consolidarea industriei energetice. Sectorul financiar va resimti in continuare efectele negative ale crizei, insa fara pericole pentru sistemul bancar romanesc, deoarece este suficient de capitalizat. si domeniul imobiliar va continua sa fie afectat", a declarat George Mucibabici, presedintele companiei de consultanta Deloitte Romania.
Analistii bancii ING Romania au confirmat ca primul sector economic care va reveni pe crestere in Romania ar putea fi industria, insa o astfel de evolutie va fi, probabil, insuficienta pentru majorarea Produsului Intern Brut (PIB). In opinia economistilor ING, imbunatatirea productiei industriale este determinata de industria prelucratoare, in frunte cu sectorul auto si cel al rafinarii de produse petroliere.
"Speranta este in continuare in domeniul energetic, ca prim motor al revenirii economice. Asistam, la nivel european, la un reviriment al companiilor energetice", a adaugat George Mucibabici. De altfel, consolidarea activitatii companiilor din industrie se reflecta si in numarul mai mare de locuri de munca disponibile, potrivit datelor statistice privind piata muncii.
Analistii Deloitte au aratat ca firmele care sunt cantonate in zona de baza a economiei si care si-au mentinut activitatea de baza, fara a se implica in investitii conexe costisitoare, precum cele imobiliare, si-au mentinut coeficientii de rentabilitate in prima parte a anului, chiar daca au rezultate in scadere fata de anul anterior.
Pe de alta parte, sectoarele care au resimtit cel mai acut efectele crizei financiare in prima parte a anului sunt constructiile, serviciile financiare si industria auto. Acesta a explicat ca, desi unele industrii de baza au inregistrat un usor reviriment, motoarele cresterii economice au incetinit.
Ideea este sustinuta si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care spune ca in ce priveste productia industriala se observa deja o revenire fata de minimul atins in perioada februarie-martie, iar economia se va intoarce pe crestere cel mai probabil in ultimul trimestru al anului. "Revenirea economiei va fi in trimestrul III sau IV. Daca nu va fi in trimestrul III, atunci va fi categoric in IV, pentru ca acolo avem deja efectul de baza", a declarat Isarescu.
Pe alta parte, analistul economic Daniel Daianu a avertizat ca economia Romaniei va avea o evolutie sinuoasa in perioada urmatoare, chiar daca va reveni pe crestere.