Reprezentantii societatii civile bucurestene au discutat ieri cu prefectul Capitalei situatia privind lipsa de transparenta cu care primariile de sector aproba Planurile Urbanistice de Detaliu. Asociatia "Salvati Bucurestiul" considera ca nerespectarea legii de catre autoritatile locale este principala problema a Bucurestiului. Prefectul Capitalei a sustinut ca a cerut deja plansele primariilor de sector, dar nu a primit nimic pana in prezent.
Asociatia "Salvati Bucurestiul" a exemplificat mai multe cazuri de PUD-uri si de autorizatii de constructie emise ilegal de catre consiliile locale ale sectoarelor si de catre primariile de sector. Printre ele se numara PUD Piata Obor, care prevede constructia unui mall peste Piata Obor, PUD Icoanei 2-8 (imobil de 13 etaje vizavi de scoala Centrala), PUD Dionisie Lupu 39-41 (imobil de 9 etaje), PUD Maria Rosetti 38 (imobil de 10 etaje), autorizatia de constructie pentru un imobil de 6 etaje pe str. Popa Petre 5 si autorizatia de constructie pentru un imobil de 10 etaje pe str. Aurel Vlaicu 120-122. Pentru multe dintre aceste acte normative, chiar Inspectoratul de Stat in Constructii i-a semnalat prefectului ilegalitatea. In urma discutiei de ieri, prefectul Mihai Cristian-Atanasoaie a promis ca va ataca PUD Obor.
Conform Legii 52/2003 a transparentei decizionale, PUD-urile, impreuna cu toate plansele, regulamentele si avizele aferente trebuie sa fie publicate de site-urile primariilor de sector cu 30 de zile inainte de adoptare. In practica, nu numai ca PUD-urile nu sunt anuntate cu 30 de zile inainte, dar ele nu sunt disponibile publicului nici dupa aprobare. Mai mult, nici macar arhitectul-sef al municipiului Bucuresti nu are acces la PUD-uri, iar in unele sectoare nici macar la lista celor aprobate. Asociatia i-a cerut prefectului, inca din martie 2009, sa rezolve problema lipsei de transparenta a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti in emiterea Planurilor Urbanistice de Detaliu – PUD. Conform legii, prefectul municipiului Bucuresti semneaza pentru legalitatea hotararilor consiliilor locale de sector.
Totusi, prefectul a mentionat ca aici este o problema de natura tehnica legala: trebuie lamurit daca PUD-urile sunt acte normative (supuse Legii transparentei decizionale) sau acte individuale, in cazul carora nimeni nu poate obliga consiliul local sa le faca publice. "Aceste prevederi sunt trecute in mai multe reglementari specifice domeniului, care nu sunt foarte explicite, astfel incat legile sunt folosite dupa cum ii convine fiecaruia. Noi avem argumentatia ca aceste PUD-uri sunt acte normative, cu care am si castigat un proces la Curtea de Apel, insa prefectul crede ca legea nu spune asa si nu poate ataca PUD-urile, pentru ca ar pierde procesele", ne-a declarat dl Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul".
Protest la primarie
Un alt motiv de nemultumire a ONG-urilor, pentru care au organizat ieri un protest in fata primariei, a fost votarea de catre majoritatea PSD-PDL din Camera Deputatilor a modificarilor la Legea 247/2007 a spatiilor verzi urbane, care permit constructia tuturor tipurilor de obiective de utilitate publica pe spatiile verzi. Surse care au participat la discutii ne-au declarat ca s-au facut presiuni foarte mari din partea primarilor din teritoriu pentru aprobarea acestor modificari. Motivatia principala a primarilor a fost faptul ca se doreste construirea a numeroase parcari si aliniamente care sunt de utilitate publica. ONG-urile vor face si o cerere de retrimitere a Legii 24/2007 la Comisia de Amenajare a Teritoriului din Camera Deputatilor si, in caz ca nu au succes, ii vor solicita presedintelui sa nu promulge aceasta lege in forma actuala.