8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăGDPRIn "Republica Design" toata lumea are drept de vot

In „Republica Design” toata lumea are drept de vot

LONDRA – Vrei sa fiti designer? Nu ma refer la a va inscrie la o scoala de design, ci la a avea un cuvant in alegerea designului unora dintre lucrurile pe care le folositi zi de zi. Nu e nevoie sa le creati din nimic, desi ar putea fi o optiune; insa poate doriti sa alegeti culorile ori sa le schimbati forma sau marimea.
Digital Forming, o echipa de designeri tineri si dezvoltatori de software din Londra, a creat un program care permite oricui sa faca exact asta, cu obiecte precum vase, stilouri, vaze sau storcatoare de lamaie. Intai primiti pe computer un model digital al produsului, dupa care puteti incepe sa modificati culorile, forma sau finisarea, exact ca un profesionist. Nu exista nici un risc de a-l strica facandu-i ceva caraghios, pentru ca designerul original va fi specificat deja cat poate fi modificat obiectul.

Odata decisi in privinta designului final, noile particularitati vor fi trimise uneia dintre firmele care realizeaza manufactura si care va produce in scurt timp un obiect unic. Acest software va fi disponibil din octombrie, cand se lanseaza site-ul celor de la Digital Forming, www.ucodo.com.
Probabil ca va suna deja a prea multa munca – ati prefera sa lasati designul in mana specialistilor. Dar, daca va atrage, ati putea astfel lua parte la un fenomen care s-a extins rapid, descris uneori drept "democratie in design", "co-design" sau "personalizare".
Economiile dezvoltate au tins sa urmeze modelul industrial al secolului XX de a vinde produse gata facute, cu un model predeterminat. In cel mai bun caz, milioane de oameni au putut sa cumpere produse ieftine si de o calitate rezonabila. In cel mai rau caz, rezultatul a fost plictisitor, daunator pentru mediu si prea inflexibil pentru a satisface nevoi individuale, de la o preferinta pentru o anumita culoare pana la adaptarea la o dizabilitate.

 Acum, datorita tehnologiei digitale, putem comunica direct cu cei care produc obiectele pentru a modifica anumite aspecte ale acestora. Ati vrea sa va personalizati stilul si forma tenisilor Nike? Sa alegeti culorile noilor ochelari de soare Ray-Ban Wayfarer? Sa specificati cum sa arate interiorul unui Fiat 500? Noile tehnologii vor permite oricui sa schimbe forma obiectelor – si nu doar de dragul stilului, ci, de exemplu, sa creeze un stilou mai usor de prins de catre cei care sufera de artrita. De aici ar putea surveni si beneficii pentru mediu, pe masura ce productia personalizata va inlocui nevoia de stocare.

Pe de alta parte, o manufactura rapida e mai scumpa – preturile de la Digital Forming incep de la 15 lire sterline, aproximativ 25 de dolari, pentru un stilou – si se aplica doar obiectelor facute din anumite tipuri de plastic sau metal. In timp, procesul va deveni mai ieftin si mai versatil, insa nu toti vor sa creeze in tandem, inclusiv unii designeri, care au avertizat ca tendinta va inlocui produsele bine facute de profesionisti cu un suvoi de noi prostioare.
E imposibil sa nu apara si prostioare, insa asta nu micsoreaza beneficiile care vin ca urmare a unui proces de creatie personalizat, care se adreseaza atat celor cu probleme de sanatate, cat si celor care vor sa-si dezlantuie creativitatea. Carcotasii profesionisti ar trebui sa-si aduca aminte ca si creatorii "adevarati" au produs destule prostii si ca (din pacate) inca o fac.

Cele mai citite

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Revenire spectaculoasă a lui Real Madrid pe teren propriu cu Borussia Dortmund: 5-2(0-2)

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 5-2, după ce a fost condusă cu 2-0, marţi seara, pe Stadionul...
Ultima oră
Pe aceeași temă