Analizand masurile anticriza luate de noul guvern bulgar condus de premierul Boiko Borisov, publicatia Wall Street Journal lauda masurile concrete luate de ministrul de Finante, Simeon Djankov, considerat "un adevarat star politic".
Problemele economice ale Bulgariei, "cea mai noua si mai saraca membra UE", au fost agravate de lipsa fondurilor, boom-ul sectorului imobiliar si cel al industriei otelului, sustinute de capital strain, fiind inlocuite de fabrici inchise care au accentuat deficitul. Formatiunea lui Borisov a castigat alegerile in iulie, cu promisiunea de a diminua recesiunea si de a reduce gradul inalt de coruptie, care a determinat UE sa inghete 1,56 miliarde dolari din fondurile destinate Bulgariei. Simeon Djankov, 39 de ani, nascut in Bulgaria, a revenit de la Washington pentru a se alatura noului Executiv de la Sofia, dupa 14 ani petrecuti la Banca Mondiala, ultima functie fiind cea de economist-sef pentru Finante si Sectorul privat.
Prima decizie a fost sa reduca cheltuielile populiste facute de fostul guvern socialist inaintea alegerilor, care amenintau ca finantele publice sa ajunga pe rosu, pentru prima data dupa ani de zile. A inghetat salariile bugetarilor si pensiile, a blocat investitiile costisitoare si a redus cheltuielile guvernului cu 15%. Rezultatul a fost reducerea deficitului bugetar de la 412 milioane dolari, in iulie, la 76,5 milioane de dolari, in august. Masurile au atras aprecierile economistilor occidentali si, asa cum arata sondajele Gallup, cea mai mare rata de sustinere din partea populatiei de la caderea comunismului, in urma cu doua decenii. Pana in prezent, economia bulgara a evitat contractiile cu doua cifre, constatate la Statele Baltice, dar somajul este in crestere.
Djankov declara ca economia tarii ar trebui sa atinga cel mai jos punct pana la finele anului, daca cererea globala creste, si precizeaza ca nu se grabeste sa apeleze la FMI pentru o finantare de urgenta, cum au facut multi dintre vecinii Bulgariei. Prioritatea sa este sa impiedice bugetul sa cada la nivelul la care ar periclita legatura dintre leva si euro, esentiala pentru intrarea Bulgariei in Mecanismul European al Ratei de Schimb, o camera de asteptare pentru adoptarea deplina a euro ca moneda nationala.