In aceeasi zi in care o familie din Oradea afla cu stupoare de la medici ca fetita lor traieste, desi la nastere li se spusese ca a murit, la Targu Jiu un bar-bat bolnav de cancer, care abia se mai putea tine pe picioare, era plimbat kilometri intregi pe jos de medicii care trebuiau sa-i administreze calmante.
Alexandru Vatuiu are 58 de ani, traieste dintr-un ajutor social de 100 de lei si din mila satenilor, iar de mai bine de un an este bolnav de cancer. Viceprimarul comunei Turburea, localitatea in care traieste barbatul bolnav, a vrut sa-l ajute si l-a dus la Spitalul Judetean din Targu Jiu cu masina primariei, pentru a fi tratat de medici.
"Dupa ce i-au luat datele, un domn de acolo, medic sau asistent, mi-a spus: «Gata, l-ati adus, puteti pleca». Noroc ca nu am plecat. Dupa ce l-a vazut, o doamna a zis: «Aoleu, nu tine de noi»", a declarat Toma Stamatoiu, viceprimar in Turburea, citat de Realitatea TV.
Astfel, barbatul a fost trimis la Sectia de Primiri Urgente (UPU), la aproximativ trei kilometri distanta. Nici aici nu a fost insa tratat, ci a fost trimis, pe jos, la sectia Oncologie, la un alt kilometru distanta.
Suparat ca bolnavul e plimbat fara a fi examinat, viceprimarul care l-a adus la spital a cerut ajutorul presei locale. Surpriza: cand au aparut si jurnalistii, medicii de la UPU si-au schimbat atitudinea si l-au trimis pe pacient la sectia Oncologie cu ambulanta.
Conducerea spitalului a refuzat sa comenteze cazul. Medicii de la spitalul din Targu Jiu au mai fost implicati intr-un caz controversat, la sfarsitul lunii iunie. Atunci, un echipaj al Ambulantei din Austria, care venea de la Viena, a ajuns cu o pacienta aflata in coma la camera de garda a Spitalului Judetean, dar de acolo au fost trimisi in alta parte a orasului si au avut nevoie de ajutorul jurnalistilor ca sa nu se rataceasca si sa inteleaga ce le spun medicii romani. Pacienta, o femeie de 60 de ani din Gorj, aflata in coma de la inceputul anului intr-un spital din apropierea Vienei, fusese transferata la Targu Jiu. Echipajul ambulantei austriece stia ca trebuie sa ajunga cu bolnava la Spitalul Judetean de Urgenta. De acolo, dupa mai bine de jumatate de ora de negocieri, oamenii au fost trimisi la sectia Neurologie, aflata intr-o alta cladire din oras, unde pacienta avea rezervat un pat.
Nici un reprezentant al spitalului n-a ghidat ambulanta prin oras. Nici la a doua destinatie austriecii nu s-au bucurat de un tratament mai bun. Pacienta n-a fost preluata de nimeni, asa ca tot austriecii au dus-o la reanimare si au asezat-o in pat.
"Cred ca a fost o neintelegere. Probabil, o scapare a domnului director Palivan, o lipsa de comunicare", declara Marius Boeriu, director DSP Gorj, pentru Realitatea TV. Conducerea spitalului a sustinut la vremea respectiva ca echipajul austriac era dator sa afle singur unde trebuie sa ajunga. "Nu aveam sa iau eu legatura, ca nu stiam sa iau legatura. Normal, dumnealor trebuiau sa ia legatura, aveau doua telefoane de contact, trebuiau sa le foloseasca", a spus Constantin Palivan, directorul Spitalului Judetean Targu Jiu.