Criza economica si-a pus puternic amprenta asupra afacerilor din aproape toate domeniile de activitate. Bilantul pentru primele sase luni arata scaderi pe linie pentru aproape toate domeniile, cele mai afectate fiind transporturile, constructiile si materialele de constructii, industria mobilei, industria textila si o parte din industria bunurilor de larg consum.
Pe piata autohtona, transportul de autovehicule a fost cel mai afectat in 2009, acesta comprimandu-se cu peste 70% fata de anul anterior, in timp ce pentru transportul de produse energetice scaderea a fost de 10%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTTR).
"Transportul de marfa, atat pe plan intern, cat si international, a fost afectat in functie de industria deservita", a declarat secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu. si transportul rutier international de persoane a inregistrat in perioada mentionata o scadere de 40%.
Pe de alta parte, piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, ca urmare a blocajului de pe piata imobiliara si a lipsei proiectelor de infrastructura, a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR). si valoarea estimata a productiei industriale din segmentul de textile-pielarie este in scadere, in semestrul I al acestui an, cu 30% fata de perioada similara a anului precedent, potrivit estimarilor patronatului din industria textila – FEPAIUS. "In primul trimestru, productia industriala a scazut cu circa 25%, iar pentru primul semestru estimez o scadere de 30% in industria textila", a declarat Maria Grapini, presedintele FEPAIUS.
Vanzarile de mobila s-au diminuat cu 18% in primele sase luni, ajungand la 767 milioane de euro, insa acestea s-au situat sub estimarile initiale, care anticipau un declin al pietei de profil de 20-30%, potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). "Cea mai mare scadere a fost inregistrata in lunile ianuarie si februarie, pentru ca apoi, in iulie si august, sa asistam la o crestere a comenzilor la export", a declarat Aurica Sereny, presedintele APMR.
Scaderi au fost raportate si de producatorii de bere, insa la un nivel mai redus. Astfel, volumul vanzarilor de bere de pe piata autohtona a scazut in primele sase luni ale anului cu 10% fata de perioada similara a anului precedent, de la 9,9 milioane hectolitri pana la 9 milioane hectolitri, a anuntat Asociatia "Berarii Romaniei".