» Programul "Prima Casa" are la Arad o alternativa: creditele oferite de bancile maghiare in conditii avantajoase pentru achizitii imobiliare in tara vecina. Afacerea "casa ungureasca" pentru romani merge ca unsa.
Sute de pliante au fost impartite prin cutii postale si asezate sub stergatoarele de parbriz ale masinilor "de marca" aflate in parcarile marilor hipermarketuri din Arad, prin care locuitorilor din aceasta zona li se oferea alternativa "Primei Case": casa in Ungaria, cu bani putini si finantare de la o institutie bancara din tara vecina. Programul "casa ungureasca" pentru romani merg ca uns, existand firme specializate gata sa le ofere asistenta romanilor dornici de a avea propria locuinta peste granita. Totul este posibil, pentru ca bancile unguresti vor sa acorde credite cat mai multe, dobanzile sunt mai mici decat la un credit de nevoi personale sau decat la unul imobiliar obisnuit din Romania, preturile caselor din apropierea frontierei romano-maghiare sunt relativ scazute, iar creditarea se poate obtine si pe baza unor acte din Romania, conditiile fiind deosebit de avantajoase. Un birou de intermedieri imobiliare si credite centrat pe clientii romani se afla chiar pe strada principala, in apropierea primariei din localitatea maghiara Batania, aflata la 28 kilometri de Arad. Aici, dupa 2007, s-au mutat cateva sute de romani care si-au achizitionat la inceput case si la preturi de 5.000 de euro, cu toate utilitatile: apa, canalizare, gaz metan. Romanii spun ca taxele si impozitele sunt extrem de mici, dar amenzile sunt mari, fiind, de exemplu, taxati daca nu-si tund gazonul din fata casei sau daca gradinile lor sunt napadite de buruieni.
Doritorii romani de case unguresti trebuie doar sa vina la un birou specializat din tara vecina, cu un dosar care contine cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere, adeverinta de venit de la Finantele din Romania, fisa fiscala pe anul 2008 si un extras de cont al ultimelor trei luni. Pentru suma de 360.000 forinti, la care se adauga TVA, adica aproape 1.500 de euro, este intocmit dosarul de creditare, toate actele fiind traduse si legalizate de un traducator autorizat. La aceasta suma se mai adauga 5% comisionul firmei de intermediere. Dupa alegerea imobilului, trebuie vazut daca banca da un credit pentru cumpararea lui, deoarece nu sunt acordate credite imobiliare pentru orice localitate sau pentru orice fel de casa. Pentru a achizitiona o casa de 20.000 de euro, trebuie sa demonstrezi ca ai in Romania un venit lunar de 400 euro/luna, iar rata va fi de aproximativ 100 euro pe luna, timp de 25 de ani. Dar daca nu ai acest venit, nu este nici o problema: se gaseste o alta solutie de creditare, cea a dublei ipoteci, care inseamna 45% din valoarea imobilului, insa fara obligatia aducerii unei adeverinte de venit.
» Preturi fara concurenta
O casa amplasata pe un teren cu doua iesiri din Batania, cu utilitati, catalogata de proprietarul actual ca "modesta", se vinde cu doar 20.000 de euro. In acest pret, cumparatorul capata si o suprafata de peste 2.100 metri patrati de teren. O alta locuinta, cu doua camere si dependintele necesare, cu toate utilitatile, costa 25.000 de euro.
Cumparartorul cu un buget ceva mai bine garnisit poate gasi case mult mai noi, construite cu materiale de cea mai buna calitate. De exemplu, o casa ridicata in 1989, din caramida, cu o suprafata utila de 70 metri patrati, cu absolut toate utilitatile, are un pret de strigare de 35.000 euro.
Si terenurile au preturi atractive pentru cumparatorii romani. Astfel, o suprafata de 1.360 metri patrati, cu deschidere de 20 metri liniari, cu toate utilitatile la marginea proprietatii, are un pret de maximum 12.000 de euro. Un teren de aproape 1.900 metri patrati, amplasat intr-o zona mai putin buna, dar care are, si el, toate utilitatile, costa 9.000 de euro.
» Revenire imobiliara lenta in Arad
Piata imobiliara din municipiul Arad a inceput incet, incet sa-si revina, dar numarul apartamentelor tranzactionate este relativ mic. Romanii prefera sa locuiasca peste granita si sa faca naveta la Arad, la serviciu, pentru ca, platind o rata lunara mica, pot avea o casa cu toate utilitatile si cu gradina, mai ieftina decat un apartament la etajele superioare intr-un bloc din Arad. Ei nu inteleg de ce bancile care le acorda credite imobiliare in Ungaria, prin filialele din tara noastra, au conditii mult mai aspre si dobanzi mai mari.
» "Prima Casa", varianta romaneasca
Conceput initial cu scopul de a sprijini familiile tinere pentru a achizitiona o locuinta prin credit bancar cu garantia statului, Programul "Prima Casa", considerat model de unguri, a fost lansat pentru orice persoana care pe data de 20 iunie nu detinea integral sau in comun drept de proprietate asupra unui imobil. Pentru a putea participa in cadrul programului, bancile au avut obligatia de a-si dimensiona toate taxele si comisioanele intr-o marja de maximum 4%, in cazul creditelor in euro, si de 2,5%, la creditele in lei, aplicabile indicatorilor de referinta Euribor, respectiv Robor.
De asemenea, valoarea creditului si, implicit, a garantiei statului au fost plafonate la maximum 60.000 euro, iar avansul – la 5%. Startul oficial al programului a fost dat pe data de 8 iulie, cand BRD a acordat primul credit in prezenta premierului Emil Boc. In cadrul programului, pentru care statul a alocat un miliard de euro pentru garantii ipotecare, participa 19 banci. In primele 40 de zile de la lansare, au fost aprobate peste 600 de credite in valoare de 25 milioane euro.