Criza financiara, care va genera falimente majore in economie in a doua parte a anului si va epuiza resursele financiare ale companiilor, va pune presiune pe sistemul bancar prin cresterea volumului creditelor neperformante, au anticipat specialistii.
"Cred ca la nivelul sistemului bancar va fi o presiune mai mare in semestrul al doilea in ceea ce priveste creditele neperformante, din cauza ca multe societati si-au consumat rezervele si deja incep sa aiba probleme. De asemenea, daca ne uitam in prima jumatate a anului, nu au existat falimente majore, ceea ce inseamna ca, pe masura ce inaintam in criza, acestea trebuie sa apara", a afirmat Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, citat de Mediafax. In acest context, provizioanele pentru intreg sistemul bancar vor creste in semestrul al doilea, chiar mai accelerat decat in prima jumatate din 2009, estimeaza Radu.
Datele bancii centrale au aratat ca restantele populatiei si firmelor la credite au scazut cu 1,14% in luna iunie a acestui an fata de luna precedenta, la 5,502 miliarde lei (1,3 miliarde euro), ponderea lor in volumul total al creditelor reducandu-se la 2,76% la jumatatea anului, fata de 2,78% in primele cinci luni ale anului 2009.
Ponderea restantelor in volumul total al creditelor a scazut usor la finalul lunii iunie 2009 fata de mai, pana la 2,76%, insa, comparativ cu finalul anului 2008, ponderea aproape s-a dublat, de la 1,44%. In acelasi timp, la jumatatea anului 2008, ponderea restantelor in volumul total al imprumuturilor se situa la 0,95%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.
Exporturile – parghia revenirii economiei
In opinia reprezentantului UniCredit, singurele sectoarele care vor fi mai putin afectate de criza actuala sunt cel farmaceutic, cel alimentar si segmentul de bauturi. "In mod clar vad revenirea cresterii economice legata de exporturi si cred ca acesta va fi declansatorul reluarii evolutiei economice pe un trend pozitiv, in contextul in care statele din Uniunea Europeana vor iesi din criza inaintea Romaniei", considera presedintele UniCredit Tiriac Bank.
Pe de alta parte, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, se asteapta ca tot mai multe firme sa-si redimensioneze afacerile in functie de conditiile actuale din piata si sa reporneasca motoarele angrenajelor economice dupa ce dobanzile la credite au mai scazut, chiar daca multi oameni de afaceri se afla inca in expectativa.
"Problema este ca in acest moment pentru nimeni nu mai este clar care sunt acele industrii castigatoare. Sunt prea putine industrii care s-au detasat drept castigatoare. Nu se stie foarte clar ce exporturi vor mai merge, ce productie mai putem avea pentru export, care sa fie si profitabila. Sper ca acum, dupa ce si dobanzile s-au mai tasat, sa apara cat mai multe societati comerciale care sa-si revizuiasca afacerile cu adevarat si sa reporneasca motoarele. Sa recunoastem ca sunt multi care stau in expectativa", a declarat Ghetea. Acesta a dat ca exemplu sectorul constructiilor, unde companiile fac stocuri de materiale din cauza preturilor scazute, dar nu reincep lucrarile.