14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialCriza ascute foamea universitatilor pentru fondurile europene

Criza ascute foamea universitatilor pentru fondurile europene

Criza economica si scaderea demografica au dus la reducerea fondurilor pe care le incaseaza universitatile din Transilvania si Banat din taxele percepute studentilor. In aceste conditii, universitatile de varf s-au reorientat catre fondurile europene.

In timp ce universitatile-fantoma fac bani seriosi din comertul cu diplome, universitatile de varf cauta noi strategii de supravietuire. In contextul in care absolut toate universitatile se pregatesc sa se confrunte cu scaderea veniturilor rezultate in urma taxelor platite de studenti, ele se pregatesc sa isi diversifice sursele de venit. "Am renuntat la facultate, pentru ca nu mai imi permiteam sa platesc taxa de 30 de milioane de lei vechi. Tatal meu a devenit somer, dupa ce firma de componente auto la care lucra si-a inchis portile. Mama mea este pensionata pe caz de boala, asa ca, pur si simplu, nu mai avem bani. Eu am decis sa renunt la studii si sa ma angajez. Sigur, dupa ce iesim la liman, vreau sa ma intorc si sa imi termin studiile", spune Tudor, unul dintre tinerii clujeni care a renuntat la viata de student.

In conditiile in care astfel de cazuri devin tot mai numeroase, universitatile din Transilvania de Nord au decis sa apeleze la fondurile europene. Astfel ca angajatii Agentiei de Dezvoltare Regionala de Nord-Vest s-au trezit cu o adevarata avalansa de proiecte. In domeniul numit "Infrastructura in educatie", finantat prin Planul Operational Regional, au fost depuse 96 de proiecte. Suma totala ceruta se ridica la 99 milioane de euro, in conditiile in care autoritatile au prevazut pentru acest domeniu doar 34,44 milioane de euro, pana in anul 2013. "Depasirea este de 287 la suta", spun reprezentantii agentiei regionale cu sediul in Cluj. Astfel ca, din data de 31 iulie, a fost suspendata primirea de proiecte pentru acest domeniu. Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala spun ca acest fenomen a devenit regional. Pana in anul 2013, agentia are la dispozitie un buget de 536,41 milioane de euro. Deja, valoarea totala a proiectelor depuse este de 514 milioane de euro.

In conditiile in care concurenta pentru fondurile alocate prin Planul Operational Regional a devenit sufocanta, reprezentantii Universitatii Babes-Bolyai s-au reorientat. Ei au obtinut cinci milioane de euro din Fondul Social European. Banii au fost alocati pentru proiectul numit "Convergenta pregatirii universitare cu viata activa". Proiectul urmareste sa schimbe modul in care este organizata practica studentilor, astfel incat sa creasca sansele lor sa isi gaseasca o slujba la finalizarea facultatii.
De program vor beneficia, timp de trei ani, cate 5.000 de studenti, din cei 25.000 care urmeaza cursurile la zi oferite de universitatea clujeana. Studentii vor fi selectati dupa performantele scolare, dar reprezentantii universitatii promit ca vor include si grupurile defavorizate, precum romii sau persoanele cu dizabilitati.
Proiectul va duce si la adaptarea studiilor universitare la cerintele pietei muncii.

Cele mai citite

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

FCSB poate obține calificarea în 16-imile Europa League cu o victorie împotriva lui Rangers! Cum arată calculele făcute de statisticeni

Roș-albaștrii se află la un pas de a-și asigura prezența în fazele eliminatorii ale competiției, iar o victorie pe terenul scoțienilor le-ar aduce un...
Ultima oră
Pe aceeași temă