7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPlatoul castigat de la Ucraina, scos la mezat

Platoul castigat de la Ucraina, scos la mezat

» Statul roman pregateste concesionarea portiunii de platou din Marea Neagra, castigata in defavoarea Ucrainei, catre firme interesate sa caute si sa extraga petrol si gaze naturale.

» Romania ar urma sa castige cateva zeci de milioane de euro numai din activitatile de explorare ale firmelor. Autoritatile sustin ca nu vor mai accepta "firme de apartament" ca in cazul Sterling.

Romania pregateste terenul pentru a scoate la concesionare in jur de 30.000 kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre si de pe uscat catre companiile interesate sa exploreze pe riscul si pe cheltuiala lor, ca apoi sa exploateze eventualele zacaminte pe care le gasesc. Suprafetele includ si cei aproape 10.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, pe care Romania i-a castigat in fata Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in luna februarie. Cele 30 de perimetre, in suprafata de aproximativ o mie de kilometri patrati fiecare, vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii noiembrie, conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Pana acum, companii precum Petrom si Romgaz, dar si firme din Canada, Marea Britanie si SUA s-au aratat interesate sa exploreze aceste perimetre, a declarat Gelu Maracineanu, presedintele ANRM.

 

Firma canadiano-britanica Sterling Resources nu a mai dat vreun semn de interes pentru concesionare, spune Maracineanu, insa poate participa la licitatie daca dovedeste ca este in stare sa duca la capat explorarea. "Pana acum, in acest domeniu a fost un Eldorado care s-a terminat. Vom alege intre firme care chiar au capacitatea sa faca aceste operatiuni", ne-a declarat Maracineanu. Presedintele ANRM mai spune ca nu se va mai repeta cazul Sterling, in care "o firma de apartament vine cu 10.000 de euro, pune in evidenta un zacamant si apoi se umple de milioane pe bursa. Nu vrem sa mai stam 17 ani sa batem pe la usa firmei si sa intrebam: ati gasit ceva?". Maracineanu sustine ca acordurile petroliere si contractele de concesiune vor fi mult mai stricte, iar firmele nu vor mai avea voie sa vanda mai departe concesiunea.

Perimetrele care urmeaza sa fie concesionate se afla in zone care nu au mai fost pana acum pe mainile vreunei companii private si sunt slab explorate, ne-a explicat Gelu Maracineanu. Statul roman va ajunge sa castige bani seriosi de pe urma acestor concesionari numai in eventualitatea in care acolo chiar se va descoperi vreun zacamant. Pana atunci totusi, Mararcineanu estimeaza ca la buget vor intra cateva zeci de milioane de euro numai din taxele, impozitele si TVA platite de firmele concesionare, acestea fiind obligate de lege sa angajeze muncitori romani si sa foloseasca utilajele si infrastructura din Romania.
Parlamentarii din comisiile de industrii promit ca vor sta cu ochii pe licitatia organizata de ANRM, pentru a nu se repeta un scandal de genul Sterling. "In mod normal, ar trebui ca ANRM sa faca o licitatie cu proceduri bine stabilite, astfel incat sa castige companiile cu ofertele cele mai avantajoase, iar statul sa obtina o redeventa corespunzatoare", ne-a declarat deputatul Lese Doru Brasoan, membru in Comisia de industrii a Camerei Deputatilor.

 

Brasoan crede ca la aceasta licitatie sunt binevenite firmele serioase, puternice, de pe urma carora statul poate incasa redevente corespunzatoare. "Lumea s-a bucurat cand a venit Sterling si, pana la urma, s-a vazut ce a iesit", spune deputatul. Vicepresedintele Comisiei de industrii din Senat, Dorel Borza, sustine ca succesul acestei concesionari ar consta in organizarea unei licitatii transparente, de pe urma careia statul sa se aleaga si cu redevente, si cu o parte din resursele extrase. "Statul ar trebui sa beneficieze, ca proprietar, nu doar de redevente, ci si de resurse, asa cum prevede legea europeana. Insa, desigur, multe legi nu se aplica la noi." Borza spune ca Parlamentul va supraveghea modul in care se deruleaza aceasta licitatie, chiar daca ANRM este in subordinea Guvernului, pentru a nu se produce nereguli si eventuale incercari de influentare politica a deciziilor economice.

Pentru a putea concesiona un perimetru, in cautarea de zacaminte de petrol sau gaz, o firma are nevoie de un permis de prospectiune, care poate fi acordat pe o durata de maximum trei ani. Firmele trebuie sa depuna oferte la ANRM, care sa contina programul de explorare sau de exploatare propus si acte doveditoare privind capacitatea tehnica si financiara. Programul de explorare propus implica un program de cheltuieli pe care firma se obliga sa le realizeze.

» Cat de mari sunt rezervele?
Valoarea rezervelor de hidrocarburi si de gaze naturale de pe platforma continentala din jurul Insulei serpilor castigata de la Ucraina nu este cunoscuta, pentru ca a fost foarte slab explorata. Singura harta a structurilor care ar putea contine hidrocarburi in Marea Neagra dateaza de pe vremea lui Ceausescu si a fost actualizata doar prin descoperirile facute de Petrom, Rompetrol si Sterling. Chiar si asa, aceste prospectiuni nu garanteaza nimic pana cand zona nu este forata, ne-au explicat mai multi specialisti, iar "descoperirile" facute de Sterling sunt de foarte mici dimensiuni. Potrivit datelor ANRM, potentialul de resurse nedescoperite este estimat la 50-100 milioane tone de petrol si la 40-120 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Toate zacamintele de mica adancime au fost epuizate sau se afla deja in exploatare. Recent, concesionarul Petrom, care detine cele mai intinse perimetre din Marea Neagra, a investit puternic in activitatea de explorare in zona cu ape adanci, prin asociere cu americanii de la ExxonMobil. Anul trecut, Petrom reusea sa produca in perimetrele sale maritime (in suprafata de 13.880 kilometri patrati) aproape 31.000 barili echivalent petrol/zi, ceea ce reprezenta circa 16% din productia sa din Romania.

Cele mai citite

Gisele Pelicot condamnă lașitatea celor acuzați de abuz

Procesul care a șocat o lume întreagă, având-o în centru pe Gisele Pelicot, o femeie de 71 de ani abuzată timp de peste un...

PSD anunță prețuri plafonate la energie și dupămartie 2025 pentru protejarea populației și a economiei. USR și PNL vor reluarea liberalizării, care ar tripla facturile românilor

Partidul Social Democrat dorește continuarea măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și după martie 2025, măsuri introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului....

Simona Halep, omagiu impresionant pentru Rafael Nadal înainte de retragerea acestuia!

Simona Halep și-a arătat încă o dată admirația pentru Rafael Nadal, cu ocazia ultimului turneu din cariera legendarului tenismen spaniol. Gestul româncei reflectă respectul...
Ultima oră
Pe aceeași temă