17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMilioane de euro incasate cu 15.000 de carduri clonate

Milioane de euro incasate cu 15.000 de carduri clonate

O retea infractionala, din care faceau parte si 4 galateni, a reusit ca in trei ani sa obtina sume fabuloase prin clonarea cardurilor si "lucrarea" POS-urilor din magazinele italiene.

Patru galateni care faceau parte dintr-o puternica grupare de clonare a cardurilor bancare au fost arestati preventiv, prin sentinta instantei de la Curtea de Apel Galati, dupa ce fusesera retinuti in baza unei ordonante emise de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). "Acuzatiile care li se aduc sunt de apartenenta la grup infractional organizat si comitere de infractiuni informatice", a declarat procurorul Marcel Codita, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati. Valeriu Cornici (35 ani), Maria Cornici (34 ani), Adrian Varlan (37 ani) si Cristi Grigore (26 ani) sunt patru din cei 36 de membri ai retelei, care in perioada ianuarie 2006-februarie 2009 au clonat peste 15.000 de carduri si au efectuat 35.000 de operatiuni, incasand peste 6,5 milioane de euro.

 

Reteaua actiona in special in Italia, la Milano, Torino, Pescara, Verona si Latina, dar si in Olanda, Franta, Germania si Marea Britanie. Gruparea era bine structurata, fiecare membru avand de facut o anume activitate, citirea cardurilor, clonareau sau incasarile. Majoritatea membrilor retelei nu se cunosteau intre ei, iar datele cele mai importante erau administrate numai de capii retelei. Dupa obtinerea ilegala a codurilor cardurilor la centre comerciale din localitatuile italiene, membrii gruparii utilizau cardurile clonate facand cumparaturi din magazinele respective sau pentru retrageri de bani de la ATM.  Potrivit procurorilor DIICOT, in Romania se faceau fabricarea aparatelor skimmer, care necesita studierea prealabila a aparatelor POS, sustrase din magazinele italiene si trimise in tara, precum si studiul sistemelor de protejare a datelor citite prin intermediul parolei.

 

Instalarea skimmerelor era efectuata de membrii care aveau sarcina localizarii magazinului de unde urmau sa opereze, facand "shoping". Instalarea se facea la inchiderea magazinului prin infiltrarea unui membru care se ocupa de instalare, fiind ghidat, telefonic, de un tehnician expert. Recuperarea skimmerelor era facuta lunar, de acelasi grup care facuse si instalarea. Tot in Romania se facea si clonarea cardurilor care erau folosite la retragerile de la ATM-uri, prin care membrii retelei au golit conturile a mii de europeni. Actiunea procurorilor DIICOT a fost organizata la solicitarea autoritatilor judiciare italiene, respectiv a procurorilor de la Tribunalul din Pescara, care i-au identificat pe cei 36 de membri ai gruparii de fraudare a cardurilor bancare. In cadrul celor 15 descinderi efectuate simultan la domiciliile din Romania ale membrilor retelei au fost retinuti 11 dintre infractori. Dupa ce instantele vor dispune arestarea preventiva, vor fi predati autoritatilor judiciare din Pescara.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă