6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTot mai multe unitati de productie, inchise din cauza dificultatilor financiare

Tot mai multe unitati de productie, inchise din cauza dificultatilor financiare

» In ultima perioada, tot mai multe companii au anuntat ca sisteaza total sau partial productia in unitatile de productie, ca urmare a dificultatilor financiare.

*** Principalele motive invocate de acestea sunt dificultatile financiare si restrangerea cererii pe piata interna si la export.

 

Criza economica isi pune puternic amprenta asupra activitatii firmelor din Romania. In ultima perioada, tot mai multe companii au anuntat ca sisteaza total sau partial productia in unitatile de productie, ca urmare a dificultatilor financiare.
Companiile care decid sa inchida portile fie isi muta productia in alte fabrici detinute pe piata romaneasca sau pe alte piete, fie renunta definitiv. Ultimul exemplu vine din partea grupului austriac Lasselsberger, cel mai important producator de placi ceramice de pe piata romaneasca, care a anuntat ca a inchis unitatea de productie pe care o opera in Bucuresti, ca urmare a scaderii pietei de profil. "Fabrica este inchisa de luna trecuta, ca urmare a scaderii pietei. Nimeni nu a dorit acest lucru", a declarat Eduard Macarescu, directorul comercial al Lasselsberger Romania.

 

Acesta sustine ca decizia implica disponibilizarea a celor 300 de angajati care lucrau in fabrica de la Bucuresti, iar o parte din echipamente urmeaza sa fie mutate in cea de-a doua unitate de productie detinuta de grupul austriac in Romania, situata la Cluj-Napoca. "Estimam pentru acest an o scadere a pietei placilor ceramice cu 20-25%", a spus Macarescu. Reprezentantul companiei sustine ca, la sfarsitul anului 2008, Lasselsberger Romania a inchis o alta unitate de productie care functiona in Lugoj. Investitiile grupului austriac in Romania au totalizat pana in prezent peste 30 milioane dolari, potrivit cifrelor avansate de companie.
"Piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni cu 25%, cu mici variatii pe ramuri de productie. Pana acum piata a supravietuit ca urmare a lucrarilor de constructii incepute anul trecut", ne-a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

Acesta a estimat ca ritmul de scadere se va adanci in trimestrul al treilea, urmand ca, la sfarsitul anului, companiile din domeniu sa inregistreze un usor reviriment al afacerilor daca Programul  "Prima Casa" si proiectele de infrastructura derulate de stat vor reusi sa repuna in miscare "mecanismul" constructiilor.
"Restrangerea activitatii, ca urmare a comprimarii cererii, a afectat majoritatea domeniilor. Aproape toate companiile inregistreaza probleme financiare, iar revirimentul acestora depinde, in primul rand, de masurile de sprijin din partea statului", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia reprezentantului AOAR, in randul companiilor mari, cele mai afectate domenii au fost siderurgia, extractia, metalurgia si industria chimica, companiile cu activitate de export, de talie mijlocie, si companiile mici, subfurnizori ai marilor producatori industriali.

O alta companie care activeaza in domeniul materialelor de constructii, Casirom Turda, a anuntat ca va intra in faliment. Astfel, creditorii producatorului de ceramica refractara Casirom Turda au aprobat la inceputul lunii iunie intrarea firmei in faliment, la propunerea administratorului judiciar, societatea RTZ&Partners IPURL. si grupul austriac Zumtobel a anuntat ca inchide, incepand din luna mai, fabrica de corpuri de iluminat de la Curtici, judetul Arad, ca urmare a impactului crizei financiare, iar masura va afecta 180 de angajati. Productia fabricii de la Curtici va fi transferata la alte unitati din Europa ale grupului, potrivit unui comunicat al companiei.

Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă