Criza economica ar putea reduce cu 7,3%, intr-un scenariu optimist, si cu circa 10%, intr-un scenariu negativ, sumele trimise de emigrantii plecati la munca in strainatate, arata ultimul studiu al Bancii Mondiale (BM).
Dupa cresteri medii de 15% in anul 2008, remiterile muncitorilor din tarile aflate in curs de dezvoltare (inclusiv Romania) plecati la munca in strainatate se vor reduce la jumatate, au anticipat specialistii Bancii Mondiale. Acestia au explicat ca primele semne vizibile ale scaderilor de transferuri financiare din partea emigrantilor au aparut inca din ultimul trimestru al anului 2008, dupa intensificarea crizei economice.
Opinia este sustinuta de analistul financiar Dragos Cabat, care spune ca veniturile romanilor plecati la munca in afara tarii se vor reduce la jumatate in acest an ca urmare a problemelor generate de criza economica, in timp ce o treime din ei s-ar putea intoarce in tara. "Unii dintre ei nu s-au intors inca in tara, deoarece au asteptat sa vada ce se intampla, insa sunt speriati de criza si multi vor reveni pana la finele anului, in conditiile in care au ajuns la concluzia ca se traieste mai scump in Vest. Pana la sfarsitul anului estimez ca 20-30% din ei, in special romanii plecati in Spania si Italia, se vor intoarce in tara", ne-a declarat analistul Dragos Cabat, consultant financiar in cadrul companiei Financial View.
Potrivit datelor Bancii Mondiale, in anul 2008 Romania s-a plasat pe locul 8 la nivel mondial in functie de banii trimisi rudelor de romanii plecati la munca in afara tarii, cu 9,4 miliarde dolari, adica aproximativ 5,1% din produsul intern brut al tarii, noteaza Banca Mondiala.
Cu toate acestea, reprezentantii institutiei financiare internationale au sustinut ca, in ciuda crizei financiare, remiterile emigrantilor raman "relativ rezistente", iar scaderile inregistrate vor fi sub ritmul reducerii fluxului de investitii private. Aceasta "rezistenta" a fost explicata de reprezentantii BM prin mentinerea numarului de emigranti, chiar daca castigurile acestora sunt in scadere ca efect al crizei economice. Pe de alta parte, pentru anumite state contributia emigrantilor este vitala, afirma reprezentantii BM, dand exemplul Republicii Moldova, unde remiterile emigrantilor au reprezentat anul trecut 34% din produsul intern brut.