3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Un an de refugiu pe fondurile monetare

Un an de refugiu pe fondurile monetare

» Ponderea fondurilor monetare in totalul activelor fondurilor deschise de investitii a crescut de aproape patru ori in ultimul an, arata datele comparate ale Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

Fata de sfarsitul lunii iunie 2008, proportia activelor plasate in instrumente cu risc scazut, cum sunt cele in care investesc fondurile monetare, a crescut de la 17% la peste 60%, adica a cunoscut aproape o dublare la fiecare sase luni. Primul semestru din acest an a adus subscrieri nete masive, de peste 600 milioane lei, si o crestere zdravana, de aproape noua ori, a numarului de investitori.
Daca acum un an putin peste 5.300 isi plasasera banii in fonduri monetare, la jumatatea anului 2009 numarul se apropie de  42.000, potrivit statisticilor AAF. Raportat la numarul total al celor care investesc in fonduri mutuale inchise si deschise, peste 210.000, practic un investitor din cinci a ales plasamentele cu risc scazut, la randamente cuprinse intre 9,4 (Bancport Plus) si 15,4% (BCR Monetar), calculate pentru ultimele 12 luni.

Interesant este ca monetarele le-au adus investitorilor, in ultimul an, castiguri mai bune decat majoritatea fondurilor de obligatiuni. Performerul si in categoria sa, dar comparat si cu restul rezultatelor din piata este Orizont, un fond de dimensiuni reduse atat in ceea ce priveste cota de piata, cat si numarul de investitori. Totusi, administratorii de la Aviva Investors se pot lauda cu 18,4%, usor peste ceea ce putea obtine un deponent plasand individual bani la banca.
In categoria obligatiuni, randamentele sunt cuprinse – lasand campionul deoparte –  intre 0,8 si 14,2%. Fata de anul trecut, activele nete ale fondurilor de obligatiuni sunt in crestere, dar una ponderata in ultimul semestru de rascumparari ceva mai consistente.

Pe masura ce ne indreptam spre statistici din categorii de risc mai ridicat, randamentele sunt din ce in ce mai mici. Gratie raliului bursier inceput in primavara, diversificatele au mai recuperat din pierderi, in primul semestru, si putem vedea chiar randamente pozitive asemanatoare cu cele de pe obligatiuni. Este categoria cu cea mai extinsa paleta de rezultate: de la -36,6% (Bancpost Active) la 13,8% (BCR Europa Conservator), cel din urma ajutat in buna masura si de evolutia cursului de schimb.

 

In ultimul an, ponderea activelor in totalul pietei fondurilor deschise s-a injumatatit (pe seama cresterii celorlalte ponderi), valoarea activelor nete a scazut cu mai mult de o cincime, dar numarul investitorilor nu a facut salturi spectaculoase… in jos.
Dimpotriva, cei 47.000 investitori care si-au plasat banii in fonduri diversificate raman cei mai multi din piata fondurilor deschise, un indiciu ca majoritari sunt cei ce si-au asumat riscuri de nivel mediu si care sunt inca dispusi sa astepte vremuri mai prielnice pe pietele de actiuni.

Ca tot am ajuns la funia din casa spanzuratului… Categoria cea mai riscanta, cea a fondurilor profilate pe actiuni, este, evident, si cea mai rosie. Randamentele covarsitor negative din ultimele 12 luni – intre -34,5% (Raiffeisen Prosper) si aproape -60% (Omninvest) – au alungat tot mai multi din si asa prea putinii investitori mai "aventurosi". Un sfert din cei aproape 17.000 de anul trecut au cedat o data cu corectiile din toamna trecuta si, analizand cifrele din ultimele sase luni, nu par sa fi revenit. Datele AAF arata active aproape injumatatite si o pondere in scadere dramatica: doar 6,5% din banii pietei sunt "la risc", fata de peste 31%, in urma cu un an, ceea ce reprezinta cam 24 milioane euro din cele aproape 400 milioane, aflate in toate fondurile deschise.

Cele mai citite

VIDEO. Poluarea cauzată de scurgerile de petrol de pe coasta Mării Negre din Rusia și Crimeea este în creștere

Angajații Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia și voluntarii curăță mii de tone de petrol care au contaminat kilometri întregi de plaje de...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă