18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialCriza aduce cota de piata pentru vinurile romanesti

Criza aduce cota de piata pentru vinurile romanesti

»  Sub impactul crizei economice, tot mai multi ardeleni au inceput sa cumpere vinuri romanesti, in dauna celor produse in strainatate.

Efectele crizei economice au produs o serie de evolutii neasteptate pe piata vinurilor din Transilvania. Tot mai multi oameni ajung sa cumpere vinuri romanesti. Unul dintre motive este acela ca, la aceleasi standarde de calitate, vinurile romanesti costa mai putin decat vinurile din strainatate. Un alt motiv este legat de faptul ca oamenii aleg vinurile romanesti din patriotism local.
Negustorii de vinuri spun ca, pana in anul 2007, cea mai mare trecere o aveau vinurile din strainatate. Unii le cumparau din curiozitate, altii din snobism. Vinurile straine aveau o cota de piata de 60 la suta, estimeaza proprietarii de crame. Din anul 2008, vinurile romanesti au reinceput sa castige cota de piata, iar criza economica a accentuat aceasta tendinta. Managerul de la "Crama noastra" din Cluj, Delia Banga, este de parere ca, in acest moment, lucrurile s-au inversat fata de anul 2007, iar vinurile romanesti detin 60 la suta din piata, in timp ce vinurile produse in strainatate isi impart restul de 40 la suta.

Un alt fenomen interesant este acela ca soiurile specific romanesti au castigat teren in fata celor naturalizate. Astfel, in topul preferintelor consumatorilor au revenit soiuri precum Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Cadarca, sarba ori Babeasca sunt tot mai cerute, in dauna unor soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Traminer. "Turistii straini cer exclusiv vinuri romanesti. Cel mai bine vandute sunt soiurile Feteasca si Cadarca. De asemenea, romanii au redescoperit vinurile autohtone de calitate", spune Delia Banga. Ea a adaugat ca soiurile romanesti reprezinta 80 la suta din vanzarile cramelor din zonele turistice.
O tendinta interesanta este aceea ca tot mai multe sticle cu vin provin de la mici producatori, care se axeaza pe doar cateva soiuri, insa acelea de o calitate foarte buna. Asa ca podgorii relativ putin cunoscute, au castigat tot mai multi consumatori  precum Ciumbrud, Lechinta ori Talna. "In plus, in Blaj, este produs un spumant de o calitate foarte buna, ceea ce reprezinta o surpriza placuta pentru cunoscatori", spune Delia Banga.

ECOLOGIC
Pe piata romaneasca a mai aparut o tendinta, care se manifesta de mai multa vreme pe piata europeana. Este vorba de vinurile obtinute din struguri ecologici. In Romania, ofensiva este condusa de Domeniile Viticole Franco-Romane, care au replantat in anul 2008 o intreaga podgorie la Dealu Mare. Acum, terenurile au fost decontaminate de orice fel de substante care ar contraveni statutului de podgorie ecologica. Vita-de-vie a intrat pe rod, iar compania a adus pe piata o serie de soiuri din categoria "eco".

Cele mai citite

Aurul atinge un maxim istoric, impulsionat de tensiuni geopolitice și măsuri bancare

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile...

Levent Sali reacționează după ce soția sa l-a acuzat că a bătut-o

Levent Sali, actorul cunoscut din serialul „Pariu cu viața”, a reacționat pentru prima dată după ce soția sa, Dalia, l-a acuzat de violență domestică...

Zelenski cere aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze față de implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă