Comisia de ancheta parlamentara in cazul Monicai Ridzi isi continua activitatea. Ministrul va fi obligat sa trimita Camerei Deputatilor actele controversatelor contracte de 630.000 euro legate de ziua de 2 Mai.
Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a solicitat ieri conducerii Camerei Deputatilor incetarea activitatii comisiei parlamentare de ancheta in ceea ce priveste contractele derulate pentru "Ziua Tineretului", pe motiv ca DNA cerceteaza deja cauza. Conducerea Camerei Deputatilor a luat act de scrisoarea inaintata de ministru, dar a decis ca Parlamentul comunica doar cu procurorul general in acest caz, astfel ca, pana la o informare venita din partea Laurei Codruta Kovesi, comisia va continua sa lucreze. Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata, iar o ancheta parlamentara inceteaza de drept in momentul deschiderii unor proceduri judiciare. Urmatoarea mutare in dosarul Ridzi este asteptata de la Cotroceni.
Administratia Prezidentiala arata, saptamana trecuta, ca, in momentul in care institutiile abilitate vor solicita urmarirea penala a unui membru al Guvernului, seful statului il va suspenda pe respectivul ministru. Ministrul Ridzi a aratat ca sectia de combatere a coruptiei de la DNA a inceput pe 23 iulie cercetarile penale "in baza unui denunt penal cu privire la imprejurarile incheierii si derularii a trei contracte intre Ministerul Tineretului si Sportului si, respectiv, societatile SC Compania de Publicitate Mark SRL si SC Artisan Consulting SRL. Liberalii considera insa ca ancheta trebuie sa continue atat timp cat Parchetul nu a cerut Camerei urmarirea penala. "Monica Iacob Ridzi, prin reprezentantii MTS, ar fi trebuit sa ne puna la dispozitie, la adresa Secretariatului General al Camerei, toate documentele pe care aceasta comisie de ancheta le-a solicitat", a afirmat presedintele comisiei de ancheta a MTS, Alina Gorghiu. Ea a subliniat ca Ridzi "a sfidat" o intreaga societate civila si comisia de ancheta.
"In loc sa ne comunice direct faptul ca nu are posibilitatea sa ne puna la dispozitie aceste documente pentru ca PICCJ-DNA i-au ridicat aceste documente, dansa prefera comunicarea cu Biroul Permanent al Camerei prin intermediul doamnei presedinte Roberta Anastase", a aratat Gorghiu. si prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca ancheta parlamentara ar trebui intrerupta "numai atunci cand procurorul general formuleaza o solicitare similara celei din cazul Nastase, respectiv incuviintarea Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale". Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat ca dosarul Ridzi a fost inregistrat, urmand ca procurorii "sa efectueze actele procedurale menite sa stabileasca in ce masura obiectul sesizarii imbraca sau nu continutul unor acte penale".
In cazul in care DNA hotaraste necesitatea inceperii urmaririi penale, procurorii trebuie sa ceara acordul Parlamentului pentru a continua investigatia. Liderii PDL au declarat ca in acest caz nu se vor opune justitiei si vor vota "pentru".