-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevenire usoara la creditele pentru populatie in luna mai

Revenire usoara la creditele pentru populatie in luna mai

» Bancile si-au redus in continuare expunerea din credite pe segmentul companiilor, preferand sa acorde credite de consum si ipotecare catre populatie.

» Restantele s-au dublat in primele cinci luni, ajungand la 5,57 miliarde lei.

Cu toate ca restantele la credite au continuat sa urce consistent, se pare ca varful de crestere a trecut si o data cu acesta si teama bancilor, care in luna mai au acordat populatiei mult mai multe credite decat in primele patru luni. In schimb, creditarea companiilor a suferit o contractie pentru a treia luna consecutiv, bancile fiind in continuare extrem de rezervate in a finanta economia reala.
Intrand in detalii, soldul creditelor de consum in lei a avansat in luna mai cu 139 milioane lei, la 37,13 miliarde lei, in conditiile in care in primele patru luni se comprimase cu 909 milioane lei. De asemenea, totalul imprumuturilor de consum in valuta a urcat cu 79,4 milioane euro, ajungand la 8,95 miliarde euro, desi in perioada ianuarie-aprilie se diminuase cu 161 milioane euro. si creditul ipotecar a avansat in luna de referinta, atat pe lei, cat si pe valuta, cu 81 milioane lei, respectiv cu 137 milioane euro, fata de primele patru luni, cand avansase doar cu 10 milioane lei, respectiv coborase cu 91 milioane euro.

 

La finalul lunii mai, soldul creditelor ipotecare a ajuns la 1,74 miliarde lei, respectiv la 4,9 miliarde euro. "Cresterea creditarii pentru populatie s-a simtit si in piata. A crescut si cererea, a crescut si rata de aprobare. Au devenit active mai multe banci, dupa ce le-a mai trecut teama si dupa ce au acumulat lichiditati suficiente", ne-a declarat Anca Bidian, presedintele Kiwi Finance.
Potrivit lui Bidian, putine banci au avut nevoie de capitalizare, desi temerile erau foarte mari. "In iunie, pentru populatie s-au dat mai multe credite decat in luna mai. Doar pe ipotecar a fost o frana, in asteptarea Programului «Prima Casa». In schimb, de la inceputul crizei, companiile au rezistat mai mult prin resurse proprii, dar situatia nu mai poate continua. Bancile trebuie sa se indrepte si catre economia reala", a conchis Bidian.

In contrast cu atitudinea de creditare fata de populatie, bancile si-au redus in luna mai expunerea din credite pe segmentul companiilor. Soldul imprumuturilor catre companii, atat in lei, cat si in valuta, a suferit a doua cea mai severa contractie de la inceputul anului, dupa cea din martie, cu 508 milioane lei, respectiv cu 91,4 milioane euro (447 milioane lei).

Restantele s-au dublat in cinci luni
Valoarea restantelor mai mari de 30 de zile a urcat in luna mai cu 525 milioane lei, ajungand la nivelul de 5,57 miliarde lei (1,33 miliarde euro), cu 94% sau 2,7 miliarde lei mai mare decat la inceputul anului. Restantele la creditele in lei au crescut cu 292 milioane lei, la 3,16 miliarde lei, iar cele in valuta au avansat cu 56,3 milioane euro, pana la 575,4 milioane euro (2,4 miliarde lei). Ponderea restantelor in credite a ajuns la 3,68% pe partea de lei si la 2,04% pe partea de valuta.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă