De la inceputul anului, 26 de delfini au esuat pe tarmul romanesc al Marii Negre. Programele care cauta solutii pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai intample sunt in impas, din cauza crizei financiare.
Ecologistii constanteni au descoperit in ultimele zile trei delfini esuati pe malul romanesc al Marii Negre. Mamiferele au fost ucise de plasele pescarilor. De la inceputul anului, numarul exemplarelor esuate a ajuns la 26. In ritmul acesta, sunt sanse mari sa se depaseasca numarul de anul trecut, cand 45 de delfini au fost gasiti morti pe plajele din Constanta.
Organizatiile guvernamentale nu mai au bani sa se implice in rezolvarea problemei sau, cel putin, in atenuarea ei. Sponsorii de altadata au dat acum bir cu fugitii. Anul trecut, societatea Oceanic Club, care a demarat un program destinat protectiei mamiferelor, intitulat "Delfinii in criza", a beneficiat de un autoturism cu care putea transporta exemplarele gasite pe plaja. Este nevoie de o dubita, pentru ca delfinii au circa 400 kilograme si nu incap in portbagajul unei berline. In plus, miros ingrozitor, spune Razvan Popescu-Mirceni, directorul coordonator al Oceanic Club. Masina fusese donata de un dealer auto local numai pentru un an.
Intre timp, a venit criza, iar contractul nu a fost reinnoit. "Nu avem nevoie de bani, ci de sponsorizari", spune Mirceni. Costurile sunt mari. O actiune pe mare costa peste 1.000 lei, iar analizele pentru un delfin esuat se ridica la 2.000 lei, deoarece sunt complexe si se fac la Bucuresti. Chiar si transportul cadavrelor este costisitor: circa 100 lei. 26 de exemplare inseamna 2.600 de lei, bani suportati de voluntarii Oceanic Club. Popescu-Mirceni spune ca, fara aceste sume, organizatia nu ar mai putea analiza delfinii esuati. Solutia, in lipsa fondurilor, este ca Directia Apelor Dobrogea Litoral sa stranga delfinii esuati de pe plaja. Insa DADL nu face nici o analiza, ci arunca la gunoi corpurile. Lipsa banilor a intarziat cu aproape un an si programul "Delfinii in criza", demarat de Oceanic Club. Reprezentantii asociatiei si-au propus sa achizitioneze o ambarcatiune de monitorizare a bancurilor de delfini, iar data initiala anuntata a fost iulie 2008.
Din cauza crizei, fondurile s-au strans greu, iar barca a putut fi achizitionata abia luna trecuta. Botezata "Delphis", aceasta ar fi trebuit sa realizeze prima sa misiune de monitorizare a bancurilor de delfini aflate in apropierea apelor costiere. "Din pacate, in locul programului de cercetare asupra etologiei delfinilor care frecventeaza apele costiere romanesti, echipajul a fost nevoit sa intervina pentru recuperarea a doua exemplare de marsuini (Phocoena phocoena) in zona Eforie, decedate in urma prinderii lor in plase de pescuit tip setca", a declarat Mirceni. Impreuna cu un echipaj al politiei de frontiera, membrii Oceanic Club au efectuat si cautarea unui al treilea delfin semnalat de una dintre ambarcatiunile aflate in largul statiunii Mamaia.
Acesta nu a fost gasit. "In seara zilei de 22 iunie, dispeceratul Directiei Dobrogea Litoral a Administratiei Nationale Apele Romane ne-a semnalat prezenta unui alt delfin esuat in zona statiunii Olimp, unde echipa de interventie Oceanic Club s-a deplasat si a identificat un exemplar juvenil de Tursiops truncatus, mort ca urmare a inecului. Exemplarul respectiv a murit ca urmare a prinderii sale in plase de pescuit de tip setca. In prezent, echipele noastre lucreaza in continuare la identificarea, recuperarea si distrugerea plaselor abandonate/pierdute in mare in zona apelor teritoriale ale Romaniei", a mai spus Popescu-Mirceni.
» Nu exista fonduri pentru un plan de protejare
"Este nevoie sa stim cauzele mortalitatii delfinilor, starea lor de sanatate, comportamentul lor, rutele migratiei si zonele predilecte de hranire, reproducere si odihna, precum si numarul real al efectivelor fiecareia dintre cele trei specii care traiesc in Marea Neagra, pentru a putea elabora si propune un plan viabil si eficient de masuri in vederea protejarii lor. De la inceputul programului nostru, in a doua jumatate a anului 2007, nici un delfin esuat nu a ramas nevalorificat informational", a precizat Razvan Popescu-Mirceni.