-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024

Criza goleste birourile

» Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans o data cu diminuarea profitului.

» Specialisti imobiliari estimeaza ca rata de neocupare a birourilor depaseste 30%.

Piata de birouri inregistreaza o scadere de pana la 30% a cererii din partea companiilor, pe fondul comprimarii afacerilor ca efect al crizei economice. Reprezentantii companiilor imobiliare sustin ca rata de neocupare depaseste in prezent 30%, iar companiile cauta spatiile de biroruri de tip B si C, situate la periferie, pe de o parte, pentru a plati chirii mai mici, iar pe de alta parte, pentru ca si-au restrans activitatea ca urmare a restructurarii afacerilor si disponibilizarilor de personal.

"Majoritatea companiilor inregistreaza o reducere a cifrei de afaceri de 20-50% fata de anul trecut. Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrans direct proportional cu restrangerea profitului. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, al companiilor medii si companiilor mari, bugetele aferente inchirierilor s-au diminuat cu 25-30%", sustin reprezentantii companiei imobiliare Esop. In acest context, in afara de restrangerea cererii si dificultatile privind renegocierea chiriilor, anul 2009 coincide si cu o supraoferta pe piata spatiilor de birouri.
Datele centralizate de companiile imobiliare arata ca in primele luni ale anului 2009 cele mai cautate spatii de birouri au fost din clasele B si C, chiria medie fiind situata intre 8 si 12 euro pe metrul patrat. Spre exemplu, pentru o suprafata de 100-150 metri patrati, chiria lunara ajunge la 1.800-2.000 euro, potrivit companiei Esop.

Subinchirierea, o noua tendinta pe piata birourilor
Potrivit Esop, companiile care s-au mutat anul trecut in sedii noi si care au optat pentru un surplus de spatiu ca urmare a unei eventuale cresteri a activitatii au fost nevoite sa subinchirieze acest spatiu pentru a-si optimiza cheltuielile. "Majoritatea companiilor care incearca sa subinchirieze se imbata cu apa rece sperand ca vor obtine acelasi pret pe care l-au obtinut proprietarii de la ei in 2008.
Din pacate, in multe cazuri acest lucru nu mai este posibil si trebuie avut in vedere un pret realist", a declarat Irina Petrescu, partener Esop. Aceasta sustine ca in primele sase luni din 2009 nivelul chiriilor la birourile de top a scazut cu 10-30% fata de perioada similara din 2008. "Nu mai este o noutate ca pe toate segmentele chiriile au scazut considerabil, intre 10% si 30% in comparatie cu 2008, pe fondul reducerii cererii si al supraofertei din piata", arata Irina Petrescu. Potrivit acesteia, tendinta de scadere a chiriilor va continua si in a doua parte a anului 2009, si la inceputul anului 2010, pe fondul contractiei economiei.

"In Bucuresti, inca vorbim de o oferta slaba de cladiri de calitate, iar stocul mare de cladiri ineficiente este generator de clienti pentru noile dezvoltari. Valoarea chiriilor in centrul Bucurestiului pentru spatii clasa A a inregistrat o usoara scadere, chiriile atingand si valori de 20 euro/metru patrat, pe luna. In general, pe piata de birouri, chiriile au scazut cu aproximativ 20-22% fata de aceeasi perioada a anului trecut", ne-a declarat Catalina Jigman, sefa departamentului de birouri din cadrul CBRE Eurisko.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă