3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTop 5 din Pilonul II, randamente cu doua cifre

Top 5 din Pilonul II, randamente cu doua cifre

» Dupa primul an, fondurile obligatorii de pensii inregistreaza un randament mediu real de piata comparabil cu cel mediu anual real al sistemelor din alte piete.

Faptul ca pilonul II de pensii, cele obligatorii, a reusit, dupa primul an, sa aiba rezultate peste inflatie i-ar putea incuraja pe unii dintre participanti sa ia in considerare si contributia la celalalt pilon, cel facultativ, unde numarul investitorilor creste, dar ramane inca destul de redus. Pilonul II a trecut printr-un an cu turbulente pe pietele financiare, dar orientarea masiva a administratorilor catre instrumente cu riscuri mici a tinut conturile participantilor la distanta de vijeliile ce au afectat, de exemplu, fondurile mutuale pe actiuni sau diversificate.

In afara de rezultatul Pilonului II romanesc, datele adunate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) arata si alte cateva lucruri foarte interesante. Primul ar fi ca in statele in care Pilonul II e mai batran de zece ani – deci acolo unde se poate face deja o apreciere pe temen mai lung – randamentele reale medii anuale, calculate de la lansarea fondurilor de pensii, sunt cam de 6-8% (reale, adica peste inflatie). Cel mai bine, cu o medie de 8,79%, sta Chile, unde pilonul este si cel mai vechi: 28 de ani. Chile a avut insa un an prost, 2008, cand pilonul a pierdut aproape 22%, cel mai probabil ca efect al crizei financiare globale. Criza a muscat din randamentele medii in alte doua tari, Peru si Uruguay, care le-au adus totusi participantilor in jur de 8%, peste inflatie.

Media cea mai mica este in Columbia, 4,58%, unde sistemul functioneaza de 15 ani. In tari mai apropiate de noi, cu sisteme ceva mai tinere decat cele sud-americane, randamentele medii anuale reale au fost si ele influentate de criza financiara: Pilonul II polonez, dupa 10 ani de functionare, se poate lauda cu 6%, iar cel croat cu doar 0,82% dupa 7 ani. Cu 6,18% randament calculat de APAPR, de la nastere, Pilonul II romanesc este, cel putin in primul an, in apropierea mediilor sud-americane. Performerii randamentelor cu doua cifre, cinci la numar, se regasesc si in topul fondurilor cu cele mai mari active si cei mai numerosi participanti. ING isi pastreaza pozitia de lider cu peste 16% crestere a valorii activului unitar net (VUAN).

Vital, un fond de dimensiuni mai mici, cu aproape 130.000 de participanti si doar 2,74% din activele nete ale pietei, le face o surpriza granzilor pietei si se strecoara discret pe locul doi. Administratorii Aegon au reusit sa majoreze VUAN cu 12,77% si sa sufle pozitia de vicelider fondului AIG care isi trece in dreptul valorii unitare 12,46%.

Urmeaza AZT Viitorul Tau, cu o crestere de 11,19%, iar plutonul "celor doi digiti" se inchide la 10% cu Eureko. Perdanti ai luptei cu inflatia sunt patru la numar si, interesant, provin – cu o exceptie – din lumea bancara. Fondul BRD, cu 5,58%, trece la mica distanta sub stacheta, urmat de fondul OTP, cu 5,36%. Ceva mai in spate este fondul Bancpost, cu doar 3,20%, iar ultima in clasament se asaza Prima Pensie (oximoron involuntar!) care totusi din luna mai trece cu evolutia VUAN in zona pozitiva (0,62%).

8,79% – este castigul peste inflatie sau randamentul mediu anual real al Pilonului II din Chile, calculat dupa 28 ani de functionare.

Cele mai citite

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă