14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProcesele intentate SIF-urilor blocheaza distribuirea dividendelor

Procesele intentate SIF-urilor blocheaza distribuirea dividendelor

Actionarii SIF-urilor sunt privati, in prezent, de incasarea dividendelor aferente anului 2008, deoarece cativa dintre ei au solicitat in instanta nulitatea absoluta a hotararilor adoptate in cadrul adunarilor generale din aprilie. Prin urmare, sunt atacate si hotararile referitoare la dividende, desi actionarii contestatari au fost de acord la finalul lunii aprilie cu distribuirea de dividende.

Printre contestatari se numara mai multe firme controlate de omul de afaceri Catalin Chelu, care au solicitat nulitatea absoluta a hotararilor AGA de la toate cele cinci SIF-uri. In cazul SIF Banat-Crisana sunt in derulare cele mai multe procese, cel putin 16, prin care se contesta legalitatea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), deoarece mai multi oameni de afaceri si din mediul financiar-bancar au ratat obtinerea unui loc in Consiliul de Administratie, in urma limitarii dreptului lor de vot, iar astfel posturile au revenit vechilor manageri.

Ce zic actionarii care asteptau dividendele
"Anumiti manageri din cadrul SIF-urilor spuneau ca distribuirea dividendelor pe 2008 ar fi conditionata de intrarea dividendelor de la banci. De la 1 iunie, au in conturi dividendele de la toate cele trei banci – BCR, BRD si Banca Transilvania –, dar nici un SIF nu a demarat distribuirea dividendelor. De asemenea, cativa manageri justifica blocarea dividendelor prin procesele care le-au fost intentate. Daca dividendele ar fi fost atacate, probabil piata ar fi reactionat, dar nu s-a intamplat asa. Pe banii actionarilor existenti la data de inregistrare, SIF-urile fac profituri in beneficiul actionarilor viitori, prin plasamente bancare", a spus Maniu Popescu, investitor pe piata de capital. La sfarsitul lunii aprilie, actionarii SIF-urilor au aprobat dividende in valoare cumulata de circa 140 milioane lei (33 milioane euro).

Ce zic contestatarii
Chelu zice nu a cerut anularea repartizarii dividendelor. "Pentru blocarea dividendelor, SIF Oltenia a gasit tapi ispasitori firmele care i-au contestat legalitatea AGA. Ceea ce face SIF Oltenia justifica dorinta initiala de a nu da dividende, pentru ca au cheltuieli foarte mari cu salariile, la nivelul anului trecut, desi administreaza active de trei ori mai mici. Aprobarea unor salarii atat de mari, in contextul crizei, demonstreaza faptul ca alegerile au fost fraudate. Nu cred ca vreun investitor cu minte la cap ar contesta repartizarea de dividende pe criza asta. Ar insemna sa lucreze impotriva propriilor interese", ne-a declarat Catalin Chelu, care controleaza mai multe firme ce au cerut in instanta nulitatea absoluta a adunarilor generale de la cele cinci SIF-uri.

Ce zic managerii SIF-urilor
Presedintii SIF-urilor spun ca dividendele nu au fost exceptate in cazul contestatiilor in instanta, dar sunt optimisti cu rezolvarea in scurt timp macar a acestei probleme.
"Actionarii nostri au aprobat distribuirea de dividende intr-un interval de pana la sase luni. Ulterior au fost initiate mai multe procese care contestau toate punctele de pe ordinea de zi, inclusiv cele referitoare la dividende. Noi avem banii, dar nu-i putem distribui pana nu se solutioneaza problema in instanta", spune Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. "Este singurul motiv pentru care nu incepem distribuirea dividendelor. Toate hotararile AGA au fost atacate si nu putem sa le punem in aplicare. Daca instanta ar anula hotararile, ar trebui sa cerem banii inapoi. Asteptam sa se solutioneze aceasta problema si, in functie de decizia instantei, vom acorda sau nu dividende", a explicat Teodor Buzatu, director in cadrul SIF Oltenia.

 Floriean Firu, vicepresedinte al SIF Transilvania, e increzator ca, in scurt timp, se va debloca distribuirea dividendelor, poate chiar pana la sfarsitul lunii iunie. Actionarii SIF Transilvania si SIF Muntenia au aprobat distribuirea de dividende incepand abia cu luna august. "Ei au cerut nulitatea absoluta a AGA, dar asta e greu de obtinut. Pana in august, de cand ar trebui sa incepem repartizarea dividendelor, vom avea cateva infatisari si probabil se vor debloca si dividendele", ne-a declarat Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă