» Virusul gripei porcine A(H1N1) va circula in lume timp de un an-doi si va contamina oamenii urmand un model pandemic, avertizeaza specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
» Filtrele folosite de personalul medical de la frontiere, care detecteaza calatorii infectati cu virusul gripei porcine, pot fi pacalite.
» Medicii si politistii de frontiera sunt obligati deja sa poarte masti de protectie. Guvernul vrea sa le dea masti si functionarilor publici care vin in contact cu cetatenii.
Institutul "cantacuzino" a confirmat ieri cel de-al 12-lea caz de gripa porcina din Romania, la un barbat de 37 de ani care se intorsese miercuri din Canada. Ultimii doi romani diagnosticati cu noua gripa au venit in tara tot din Canada.
Depistarea la granite a persoanelor gripate este una din metodele de lupta impotriva pandemiei, insa aparatele de detectare a febrei pot fi pacalite. In acest caz, rolul principal in depistarea suspectilor le revine medicilor de la frontiere. Dr. Sever Oana, de la Asociatia Medicilor de Familie, spune ca filtrele de temperatura din aeroport sunt ineficiente, deoarece febra poate aparea dintr-o mie de motive – de la abces dentar la oboseala.
Cea mai eficienta metoda de lupta impotriva gripei porcine este vaccinarea, sustine medicul Sever Oana. Insa unul dintre marii producatorii internationali de medicamente a anuntat ca vaccinul specific va fi distribuit pe scara larga abia din toamna. Medicul Oana prezinta si alte metode prin care oamenii se pot feri de virusul ucigas: "Trebuie evitat contactul cu bolnavii de gripa atunci cand se stie acest lucru. Apoi, trebuie evitate aglomeratiile. Cei care stiu ca au boala ar trebui sa se izoleze de bunavoie." Medicul insista si asupra spalatului pe maini si pe fata, precum si asupra hranei si somnului indestulatoare, "ca sa ne cream imunitate".
Purtarea mastilor de protectie, mai ales de catre personalul medical, este o alta masura antigripa. Dupa politistii de frontiera, stewardese si cadre medicale, si functionarii publici care vin in contact cu cetatenii vor fi obligati de Guvern sa aiba astfel de masti.
Dr. Victor Oslavski, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, crede ca purtarea mastilor este o masura eficienta, care se regaseste si in Master-planul OMS pentru pandemii. "Noi ne abtinem insa sa recomandam purtarea mastilor de catre intreaga populatie, deoarece nu s-a demonstrat ca purtatul in masa ne protejeaza. Sustinem insa ca aceste masti sa fie purtate de personalul din spitale si, mai ales, de cei care manipuleaza bolnavi, precum si de bolnavi", spune dr. Oslavski. Specialistul OMS apreciaza ca in Romania "n-are sens sa umblam cu masca pe strada", deoarece numarul cazurilor de gripa confirmate este mic. Sever Oana considera, la randul sau, "ridicole" mastile, avand in vedere faptul ca "nu exista in Romania nici macar o epidemie". Mastile nu impiedica foarte mult raspandirea virusului, spune medicul. Oferta de masti antigripa a farmaciilor din Bucuresti nu este prea bogata.
La vanzare exista patru tipuri de masti: masca simpla de hartie, cu elastic, la pretul de 0,92 lei; masca de bumbac la 0,46 lei; masca tip "botnita", la 4 lei; masca-multifiltru. Farmacistii recomanda mastile tip "botnita", mai usor de purtat.
Virusul gripei porcine A(H1N1) "va circula in lume timp de un an-doi si va contamina oamenii urmand un model pandemic", a declarat medicul Keiji Fukuda, numarul doi al OMS. Virusul, depistat pana acum la 28.000 de persoane din intreaga lume, inclusiv la 11 romani, a ucis 141 de oameni, iar Guvernul de la Bucuresti este hotarat sa aplice sanctiuni civile si penale responsabililor din administratie care nu vor respecta masurile din planul national de gestionare a gripei de tip nou. Deocamdata insa, acest plan pe tara este in stadiul de proiect, chiar daca unele masuri sectoriale continute in el, precum aprovizionarea cu medicamente antivirale, au fost deja aplicate.
Guvernul va adopta planul national, in integralitatea lui, in sedinta de saptamana viitoare, a anuntat premierul Emil Boc. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a precizat ca planul antigripal pe tara va contine masuri privind asigurarea functionarii institutiilor statului in caz de pandemie, precum si masuri referitoare la vaccinarea grupelor vulnerabile de populatie.
Virusul, detectat pe telefoane mobile
Presa internationala consemneaza ca tehnologia cu infrarosii de pe aeroporturi este deseori ineficienta; ea nu-i poate depista pe gripatii aflati in stadii incipiente ale bolii pe motiv ca acestia nu au inca febra. Detectoarele de temperatura, folosite inca din timpul epidemiei SARS din 2003, ar putea fi inlocuite cu detectoare mai performante, acustice sau cu nanoparticule de ceramica, care pot detecta virusul de pe suprafete solide precum telefoanele mobile ale celor suspecti, scriu ziarele straine. Totusi, unul dintre detectoarele de febra clasice, instalate pe aeroportul din Cairo, a reusit sa depisteze primul caz de gripa porcina ajuns pe taramul african, o fetita de 12 ani sosita in Egipt din SUA. Un alt termodetector, amplasat intr-un aeroport bulgaresc, a descoperit o alta persoana gripata, un student de 21 de ani venit de la New York via Amsterdam.