-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportTiganii din Clejani au votat lautareste, dupa ureche

Tiganii din Clejani au votat lautareste, dupa ureche

In localitatea Clejani, cunoscuta in toata Europa datorita lautarilor sai, prezenta la vot a fost ridicata ieri, inca de dimineata. Pana la ora 11, 600 din cei 1.600 de alegatori fusesera deja la urne. Printre ei nu se aflau insa si celebrii lautari ai locului, care erau plecati intr-un turneu in Elvetia si erau asteptati sa se intoarca acasa abia dupa-amiaza. Putini dintre locuitorii din Clejani stiau ieri pentru ce voteaza. Cei mai multi erau convinsi ca o fac pentru primar. De fapt, sperau sa-i faca pe plac acestuia, deoarece le-a dat ajutoare sociale si le-a pus becuri pe stalpi. Oamenii nu prea au auzit multe despre Parlamentul Europei. "Pentru primarul nostru am votat. Ne-a facut asfalt. Cine o lua, o lua, dar noi votam pentru primar", ne-a spus Florica Burcea, unul dintre membrii iesiti la pensie ai Tarafului din Clejani. Din strada, un vecin era de alta parere. "Nu e, ma, nici un asfalt. Ce asfalt? Nu ne-a dat nici un leu, sa ne luam o tigara. Nu am ce sa mananc astazi.

 

Ia uite, mi-am stricat picioarele in «pietrili» astea." Omul era suparat de fapt pe toata lumea. Dar mai ales pe primarul de la sectorul 5, din Bucuresti, pesedistul Marian Vanghelie. "A zis ca ne da si noua bani si ne-a dat? Eu muncesc acolo, in sectorul 5, la Vanghelie, dar nu am primit nici un ban de mancare." Chiar daca nu erau foarte lamuriti la ce foloseste scrutinul, tiganii din Clejani simteau ca era de datoria lor sa fie buni cetateni, sa mearga la urne. "Votam, cum sa nu votam, pai, se poate? De unde sa stim cu cine, ne ducem si noi acolo. Nu prea le avem cu astea, stim ca trebuie sa votam", ne-a raspuns o femeie din sat cand am intrebat-o care sunt candidatii la europarlamentare. Un tigan batran din familia lui Gheorghe Anghel, dirijorul cunoscutului Taraf din Clejani, ne-a pus la punct. "stiti cine sunt primii trei candidati de pe liste?", l-am intrebat noi. "Nu-i stiu pe primii trei, ca pe mine m-au interesat urmatorii trei", ne-a raspuns batranul smechereste.

 

"Stiu ca e cu Parlamentul European, dar acuma ce vrei, sa stiu eu care sunt toti cei 47 de candidati?" In discutie a intervenit brusc si liderul local al rromilor din Clejani, Ioan Tache. E cel mai invatat dintre ei, are facultate "si calificare la fel ca gagii (romanii – n.r.)". Preda limba rromanes la scoala si e mai impaciuitor. "Cei care cunosc carte stiu cu cine trebuie sa voteze, cei care nu stiu, nu stiu." Cartea au deschis-o cam 30% din cei 600 de tigani cati sunt acum in Clejani. "Eu nu ma duc la vot si nu imi mai las nici copiii mei inca 25 de ani de acum incolo" O femeie, ruda si ea cu Gheorghe Anghel, ne-a lamurit ce optiuni politice are. "Am pus pe PNL-ul ala acolo, pe trandafiri." Profesorul si-a dat seama ca tiganca a facut o gafa si a certat-o parinteste. "Nu se spune, ca e secret." Femeia a sarit cu tupeu. "Ce secret, ca de acuma am votat!"

Am iesit din curtea dirijorului catre alte case cu votanti. O tiganca intre doua varste era curioasa sa afle ce cautam pe acolo. I-am explicat ca vrem sa aflam daca a mers la vot. E suspicioasa. Are nevoie de cateva informatii ca sa stie ce sa ne raspunda. "Da‘ dumneavoastra cu cine tineti?", ne intreaba femeia. "Nu tinem cu nimeni." "Pai, si atunci de ce umblati, daca nu tineti cu nimeni?" Femeia ne-a spus ca ea tine tot cu primarul actual, desi nu stie prea bine din ce motive. Un tanar intervine in discutie. "Eu nu ma duc la vot si nu imi mai las nici copiii mei inca 25 de ani de acum incolo. Pentru ce? S-au furat toate fabricili in tara asta. Pai, noi eram forta Europii, noi aveam putere financiara si acuma am ajuns sa facem imprumut de la FMI? Niste golani toti", striga. Ne cere un pic rusinat 10 lei sa bea cu baietii o bere. Il refuzam, asa ca se multumeste si cu o tigara. Profesorul il scuza cumva si ne repeta ca satul e tot mai sarac. Locuri de munca nu mai sunt si nici cu muzica nu mai merge, ne explica el.

 

"Acuma toti folosesc sintetizatoare din astea, nu mai au nevoie de lautarii nostri." Un BMW gri, care se apropie din spatele nostru, confirma parca vorbele lui Tache Ioan. Din interior rasuna o manea, cu ritmurile amplificate de subwoofer. Din masina coboara o namila cu zeci de cicatrice pe ambele brate. Taieturi autoexecutate cu lama, peste doua tatuaje. "Ce-i cu baietii?", il intreaba pe profesor. Ghidul nostru, un pic timorat, ii raspunde ca suntem de la ziar. Malacul ne priveste prin ochelarii de soare un pic neincrezator, un pic superior. "Sa nu faceti vreun reportaj gresit, va rog eu frumos. E bine, da? Ca sa nu avem probleme."
Incercam sa aflam cine e, dar brusc curajul ii dispare si da un pas inapoi spre masina din care manelele continua sa faca zgomot. "Cine sunt eu aici stie toata lumea."

 

 

Stefanesti, Ilfov: "Daca se fac nereguli, se fac in liniste"
Satul stefanestii de Jos parea ieri ca incearca sa-si spele pacatele dupa scandalul de la alegerile locale de anul trecut. Daca in iunie 2008 localitatea era zdruncinata de acuzatiile de mituire a alegatorilor si de conflictele deschise dintre sustinatorii PSD si cei ai PNG, pe 7 iunie 2009, la stefanesti domnea linistea. Doar masinile de ultima generatie, negre si cu geamuri fumurii, si abia cativa sateni impodobiti cu lanturi groase si ghiuluri pe masura mai condimentau putin atmosfera. Pana la orele dupa-amiezii, nici macar cel mai titrat dintre consilierii locali, manelistul Adi Minune, nu le-a mai cantat alegatorilor, in strada, pentru a-i motiva sa vina la urne, cum o facea cu un an inainte, la scrutinul local. In rest, canicula si o prezenta la vot ingrijoratoare pentru autoritatile comunei. La fel de ingrijoratoare probabil ca si criza economica ce a doborat afacerile imobiliare care au adus comuna in prim-plan anul trecut.

"Ma inspaimanta lipsa la vot. E trecut de pranz si avem doar 7 la suta. Dar ma asteptam, pentru ca oamenii, din pacate, nu au inteles ce inseamna europarlamentarele si se implica mai ales cand e vorba direct de comunitatea lor", explica primarul Anghel Rababoc, aflat de peste 20 de ani in fotoliul de edil. Explicatia pentru linistea neobisnuita din comuna care anul trecut captase atentia intregii tari ne-o da un angajat al primariei, potrivit caruia miza alegerilor e prea mica pentru stimularea alegatorilor. La fel justifica acalmia din comuna si observatorii si politistii care supravegheaza scrutinul. "Nu s-a facut nici o contestatie. Daca fac ceva in neregula, o fac in liniste, la sectia asta nu am observat nimic dubios", spune observatorul Pro Democratia Laura Herman. Fiecare sectie e supravegheata de un politist, plus o patrula care mai trece din cand in cand. "Intr-adevar, e dubios de liniste. Nu e miza, oamenii n-au primit nimic.

 

Nu trebuia sa veniti pana aici, doar sa va uitati in zare din Bucuresti. Daca vedeati fum, stiati ca e scandal la stefanesti", spune, mai in gluma, mai in serios, un politist de la sectia 193. La sectia 190, politistul de serviciu joaca table cu satenii: "Nu e nimic, liniste totala. Nu ca anul trecut, cand m-au daramat cu tot cu usa la locale si aproape m-au luat pe sus. N-o sa vedeti acum asa ceva, ca nu intereseaza pe nimeni europarlamentarele astea", ne spune, sigur pe el, omul legii.

 

 

Macin, Tulcea: Acuzatii de turism electoral
Inspectoratul de Politie al Judetului Tulcea a demarat o ancheta privind turismul electoral in localitatile tulcene de la granita cu judetele Braila si Galati. Presedintele PDL Tulcea, Victor Tarhon, a depus o plangere la Politie in care precizeaza ca "au fost surprinse opt microbuze si autoturisme care transportau cetateni din Braila si Galati pentru a vota in localitati din zona Macin". Conform plangerii PDL Tulcea, cele opt autovehicule identificate ar fi efectuat mai multe curse din judetele vecine pentru a transporta alegatori la sectiile de votare din Macin, Smardan, I.C. Bratianu, Jijila si Grindu. Cert este ca in aceste localitati s-a inregistrat, la ora 12, un procent de participare la vot cuprins intre 10 si 15, mai mult decat dublu fata de localitatile vecine. In orasul Macin, de exemplu, din cele 400 de persoane care votasera, 230 erau inscrise pe liste suplimentare. In satul Smardan, 70 din cele 100 de persoane care votasera pana la ora 12 aveau domiciliul intr-un cartier din municipiul Braila.

Comisarul Viorel Oltu, inspectorul-sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Tulcea, a declarat ca a trimis in zona Macin o echipa de ofiteri pentru a investiga acest caz. seful politiei tulcene a mai afirmat ca "vor fi audiati proprietarii si soferii autovehiculelor suspicionate ca ar fi participat la turismul electoral invocat". Dupa ce a fost depusa plangerea penala privind transportul de persoane pentru practicarea la turismul electoral, cele opt microbuze si autoturisme incriminate de PDL au disparut din trafic.

 

Liderii PDL Tulcea au afirmat ca PSD Tulcea ar fi apelat la ajutorul colegilor din Galati si Braila sa le transfere votanti social-democrati pentru ca in judetul Tulcea majoritatea electoratului ar fi democrat-liberal. Vlad Manastireanu, presedintele organizatiei PSD Tulcea, a infirmat acuzatiile celor de la PDL Tulcea si a lansat, la randul sau, acuzatia de turism electoral pus la cale de democrati-liberali cu autobuze inchiriate din Tulcea. PSD Tulcea nu a facut insa plangere la Politie privind acuzatiile pe care le-a adus PDL, afirmand ca nu au fost identificate cu precizie persoanele care ar fi efectuat turismul electoral in favoarea PDL.

 

 

Litoral, Constana: Soarele, inaintea europarlamentarelor
Turistii aflati pe litoral au preferat sa se bronzeze decat sa bata drumul pana la sectiile de votare. Oamenii s-au trezit la primele ore ale diminetii de duminica pentru a profita de vremea excelenta pentru plaja si au lasat alegerile europarlamentare, in cel mai bun caz, pentru partea a doua a zilei. Din cei 22.000 de turisti inregistrati la sfarsitul saptamanii trecute in statiunile de pe riviera romaneasca, doar cateva zeci se prezentasera la urne pana ieri la orele amiezii. Daca in cazul statiunii Mamaia, aflata la doi pasi de municipiul Constanta si, implicit, de sectiile de votare, turistii au putut sa voteze fara sa se deranjeze prea tare, sudul litoralului a fost, practic, rupt de procesul electoral. Persoanele cazate in Neptun, Olimp si Jupiter au fost nevoite sa se deplaseze pe distante de cativa kilometri pana la prima sectie de votare. "Nu am fost inca sa votez.

 

O sa merg probabil dupa ce luam cina", a precizat Gheorghe Vasiliu, de 47 de ani, cazat in Costinesti. Dar multi dintre vizitatorii de pe litoral s-au aratat nemultumiti de faptul ca in statiuni nu au fost amplasate indicatoare catre cele mai apropiate sectii de votare. Turistii au putut vota in oricare dintre sectiile din localitatile de pe litoral. Dar in statiuni nu a fost amplasat nici un punct de vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă