14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile profita din plin de foamea de bani a statului

Bancile profita din plin de foamea de bani a statului

» Orice viitoare taiere a dobanzii-cheie de catre BNR va ingrosa castigul bancilor din plasamentele in titluri de stat.

» Castigul bancilor din taxarea finantarii indirecte a deficitului bugetar in primele luni se cifreaza in jurul a 200 milioane lei.

In conditiile in care in primele luni din acest an creditarea sectorului privat a cunoscut un recul semnificativ, foamea de bani a statului, pe fondul scaderii dramatice a incasarilor la buget si a facturilor restante din 2008, a venit ca o pleasca pentru bancile locale, care, mai pe sleau spus, au taxat din plin plimbarea banilor de la BNR la Ministerul de Finante. Trebuie precizat insa ca, daca BNR nu ar fi intervenit de la inceputul anului prin injectiile masive de lichiditate pe piata monetara, de unde s-au alimentat Finantele, Romania s-ar fi confruntat cu un dezastru – intrarea in incapacitate de plata.
Daca pe finalul anului trecut si in prima licitatie din 2009 Finantele abia gaseau resurse pe piata monetara si, cand gaseau, acestea costau peste 14% pe an, de la jumatatea lunii ianuarie, Finantele au avut brusc acces la resurse tot mai multe si la dobanzi tot mai joase. In cele cinci licitatii din ianuarie, Ministerul de Finante a atras de la banci 6,4 miliarde lei, prin vanzarea de titluri pe 1-6 luni, iar de la prima licitatie la ultima, dobanda a coborat de la 14,24% la 11,25%.

Cum a fost posibil acest lucru, in conditiile in care bancile isi atrageau resurse de la clienti la costuri peste14-15% pe an? Prin sprijinul promis de BNR. Bancile plasau in prima faza lichiditati la Ministerul de Finante, achizitionand titluri de stat, apoi se finantau prin acorduri bilaterale de la BNR, plasand titlurile de stat si primind la loc lei. Diferenta dintre randamentul platit de Finante si dobanda-cheie la care bancile se finanteaza de la BNR reprezinta castigul bancilor. Cum operatiunile Repo, prin care bancile se finanteaza de la BNR, se incheie, de cele mai multe ori, pe o luna, orice taiere viitoare a dobanzii-cheie va mari diferenta mentionata, deci castigul bancilor.

De exemplu, daca la o licitatie bancile plaseaza o anumita suma pe 12 luni in titluri de stat, la un randament anual de 11%, ulterior, bancile isi recupereaza lichiditatile, plasand lunar titlurile de stat la BNR si primind in schimb lei la nivelul dobanzii-cheie, care in prezent este de 9,5%. Daca BNR si-ar mentine nivelul dobanzii de politica monetara pe urmatoarele 12 luni, bancile ar obtine un randament anual de 1,5% din aceste intermedieri. In cazul in care BNR va reduce dobanda-cheie, castigurile bancilor din titlurile de stat achizitionate se va majora. De la inceputul anului pana in prezent, Finantele au emis titluri de stat pe termen scurt in valoare de aproape 34 miliarde lei. Cum majoritatea au fost finantate cu sprijinul indirect al BNR, din aceasta intermediere castigul cumulat al bancilor se cifreaza in jurul a 200 milioane lei. Analistii ING spun ca pana la finalul anului nevoile de finantare ale statului vor fi din ce in ce mai mari, iar astfel bancile vor avea tot mai mult de castigat.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă