-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCircul nostru european

Circul nostru european

Au vreo miza alegerile astea europene, devenite un subiect de tabloid dupa ce Elena Basescu i-a eclipsat pe toti ceilalti candidati? si unde mai suntem in incercarea noastra de a ne gasi un loc european mai onorabil, daca nu proportional cu populatia, macar cat de cat mai reprezentativ? Raspuns: nicaieri. De ce?
Daca data trecuta ne-am facut de bafta cu candidatura lui Vosganian si contestarea ei acolo, nu aici, intre noi, cum ar fi fost firesc, de data asta, pot zice ca ne-am depasit planul la circ cu 300%. Dar nu e vorba numai de circul cu dra Basescu sau dl Becali, cu tot penibilul lui. Exista si motive de fond pentru care partidele noastre stau fiecare  prost in Europa. Liberalii, spre surpriza mea, s-au dovedit europeni deplorabili. Din cauza lor s-au declansat sau sunt pe cale sa se declanseze mai multe proceduri contra noastra, ca am incalcat una sau alta, de la deficitul bugetar la neutralitatea politica a numirilor in administratie.

 

Specialitatea casei lor a devenit cum sa consumi azi, sa lasi nota de plata in contul altora care vor veni maine, dar ce nu isi dau seama e ca unele dintre comportamentele lor au avut implicatii europene si ca au cheltuit paralel si din contul de credibilitate pe care il avem toti in comun, ca tara, si trebuie sa il managerizam responsabil (si de asta eu, de exemplu, nu m-am dus niciodata cu para la baroneasa Nicholson sau la dl Watson apropo de coruptia unor liberali). PSD, la randul sau, nu evolueaza. Istoria cu Codurile este foarte elocventa. Sa zicem ca nu e vina lor ca mafia a ajuns prin comisia lui Predoiu sa aranjeze Codurile cum a vrut. Dar e vina lor ca povestea nu s-a putut rezolva mai repede si mai bine. Dl Ponta si-a mai dat o data arama pe fata aratand ca el este si a ramas baiatul Rodicai Stanoiu mai mult decat ginerele lui Ilie Sirbu, ceea ce ar presupune o oarecare evolutie pe scara reformista.

 

Bineinteles, in spatele lui Ponta sta o buna parte din partid, iar in fata lui s-a plasat Adrian Severin, candva un om al societatii civile, reciclat  in avocatul mafiei, care striga – fara sa-l creada nimeni – ca marea coruptie din Romania e o inventie propagandistica. Sa mai adaug la asta ca s-a intors in prim-plan dl Nastase, autorul unor trecute misive de un penibil extrem catre dnii Barroso si Rehn, cum nici un om politic din nici o tara europeana nu scrie (stilul: "V-ati demascat, chiaburilor!"). Asa cum liberalii se fac ca nu stiu ca nu e permis sa faci un deficit de 6% (chiar cand nu ai o criza economica pe drum), pesedeii se fac ca nu au auzit de dosarele blocate de ei in Parlament, din pricina carora or sa se trezeasca cu fonduri europene taiate, si pretind ca reforma Justitiei e despre altceva.

Presedintele si oamenii lui nu stau nici ei mai bine. In ultimele trei saptamani, de la editorii la Financial Times la parlamentarii germani din Comisia de politica externa am primit mari lamentari pe chestia cu cetatenia pentru moldoveni. Am aparat tara si pe dl presedinte, desi cititorii mei stiu ca eu am criticat politica lui externa adesea, pentru ca occidentalii sunt scandalosi cu standardele lor duble: sasii nostri, carora li s-a acordat cetatenie pe criterii etnice, nu traisera in Germania de sase sute de ani, in vreme ce basarabenii ne sunt adesea frati sau veri ai caror parinti au trait in aceeasi tara cu noi. Dar acordarea cetateniei nu rezolva problema, inspirat era dl Basescu daca nu o facea centrul discursului lui, mai bine nu tinea nici un discurs daca tot nu stia ce sa spuna sau ce sa faca, si mai inspirat era daca semna tratatul cu Moldova inainte sa ne ceara europenii sa-l semnam.

 

Nu numai ca nu am obtinut nimic pentru moldoveni in urma acestor tipice interventii care mai mult rau fac, dar am iesit chiar principalul obiect de critica al instantelor europene. Iar "ajutor" de genul celui al vechiului meu prieten Traian Ungureanu, care a spus ca Angela Merkel e timida si nu are curajul sa fie de dreapta (noroc cu ceata noastra de pe malul drept al Dambovitei, ca mai punem putin sange in venele dreptei europene anemice), nu este menit sa aduca acel plus de europenism necesar lui Basescu pentru a nu mai fi in afara jocului european intr-un fel atat de discrepant. Norocul lui este ca spatiul critic intern e dominat autoritar de un ins asa repulsiv ca Valentin Stan, Basescu sa-i trimita sampanie cand o castiga alegerile, ca, de fapt, ii face un enorm serviciu. Poate cu scuze lui Hurezeanu in acelasi timp. si politica externa nu e unicul pacat al taberei Basescu. Ideea ca nu s-au facut autostrazi din cauza termenelor din legea achizitiilor, aceleasi in toata Europa, e de o enorma ipocrizie.

 

Ca si agitatia cu ridicatul monitorizarii UE, cu atat mai discrepanta cu cat PDL o are pe lista pe dna Macovei, care gandeste exact invers. Nu e in interesul Romaniei sa se ridice monitorizarea – nu suntem destul de tari si de buni sa ne facem politia fondurilor europene singuri. Cu un program de taiat din regulile europene de licitatie si de scapat de monitorizare, ce asteptati sa avem: mai multe autostrazi sau mai mult jaf din banul public?
Eu sunt convinsa ca electoratul din Romania e inteligent si ca nu o va vota pe dra Basescu, pentru ca prezenta ei in Parlamentul European ar distruge si bruma de credibilitate pe care o mai are trupa PDL si Romania in general. Dar nu e sigur ca partidul, temator de tata-sau, va fi la fel de destept ca poporul si nu ii va concesiona cate zece voturi pe circumscriptie, conform indicatiilor deja distribuite, autoadministrandu-si lovitura finala. Dupa asta, nici o supriza, nici macar la circul previzibil intre Severin si Monica Macovei pentru slujba de comisar, prin care inevitabil o vor impinge astfel la mediocrul de serviciu la care nu se va opune nimeni.

 

Surpriza va veni cand ne vor fi taiate niste fonduri europene, pentru ca bani nu prea mai sunt, de undeva trebuie sa se taie, si pentru ca cine da garantii de stat la credite imobiliare zilele astea nu merita sa aiba bani, ca tot ii va pierde. Cam asta e prognoza mea, indiferenta fata de care cine va culege cateva voturi in plus din miniminoritatea care se va deplasa la vot pe 7 iunie. Rezultatul conteaza doar pentru Basescu si realegerea lui. si scriu asta cu mare detasare, dintr-o Copenhaga insorita, unde, la invitatia prim-ministrului danez, pregatesc cu alti patru colegi o Initiativa Europeana pentru Democratie, care va fi lansata de UE in lunile viitoare. Scriu partea mea cu gandul, mai ales, la Chisinau si la Valea Swat, eliberata de talibani zilele astea, ale carei minunate statuete, de pe timpurile cand urmasii – europeni! – ai lui Alexandru cel Mare domneau acolo, le-am vazut la Martin Gropius Bau in Berlin acum cateva zile. Prin comparatie cu aceste razboaie pentru democratie, cel de la Bucuresti imi pare din ce in ce mai mult o batalie cu trivialitatea, in care te patezi de indata ce te atingi.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă