-0.9 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRelaxare pe piata luxului

Relaxare pe piata luxului

Avantaj. Acest segment nu resimte prea mult efectele blocajului cauzat de criza economica.
Segmentul de lux al pietei imobiliare autohtone este mai putin afectat de criza, si asta, pentru ca, potrivit opiniei consultantilor imobiliari, proprietatile care se incadreaza aici continua sa asigure profit. Daniel Chitoiu, consilier imobiliar al agentiei Continental Consulting&Imobiliare din Bucuresti, este de parere ca putem vorbi de o scadere a tranzactiilor in aceasta zona, insa mult mai putin accentuata decat cea observata pe restul pietei imobiliare. "Una dintre explicatiile acestei realitati este reprezentata de faptul ca majoritatea cumparatorilor de locuinte de lux sunt persoane cu bani lichizi, care nu sunt nevoite sa contracteze credite bancare, instrumente blocate, de altfel, aproape total, in prezent", precizeaza consultantul imobiliar.

In plus, adauga Daniel Chitoiu, investitiile pe acest segment se dovedesc in continuare profitabile, in acest sens fiind dat ca exemplu cazul unui apartament cu trei camere din zona Cismigiu, tranzactionat la un pret de 300.000 de euro, pe care noul proprietar l-a inchiriat cu 2.500 euro/luna. La un prim calcul rezulta ca investitia va fi recuperata in aproximativ zece ani, in timp ce, daca vorbim de un apartament cu o valoare de 60.000 de euro, inchiriat cu 300 de euro/luna, putem anticipa o recuperare a investitiei in aproximativ 20 de ani.

Primul jucator de profil
O dovada a faptului ca segmentul de lux dovedeste potential este reprezentata si de intrarea pe piata din Romania, in luna februarie a acestui an, a primului jucator de profil, compania John Taylor, care si-a propus, pentru acest an, printre altele, formarea unui portofoliu de proprietati de tranzactionare la standardele internationale ale companiei. Biroul din Romania are ca linii de business piata rezidentiala de lux, proprietati comerciale premium (de birou si/sau retail) si consultanta pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare premium.
"Valoarea de tranzactionare a unei proprietati John Taylor va porni de la o valoare minima de 3.000 euro/mp sau va fi calculata luand in seama istoricul, arhitectura inedita sau unicitatea locului. La ora actuala, proprietatile John Taylor in Romania sunt in Bucuresti, in zone precum Kieseleff, Primaverii, Herastrau, centrul istoric sau in Brasov, in Poiana Brasov", spune Bogdan Voica, managing partner John Taylor Romania.

Doar preferintele conteaza
Potrivit reprezentantilor DTZ Echinox, desi segmentul de lux se afla in acelasi context cu restul pietei imobiliare, produsele de aici sunt mai putin sensibile. Motivul, spun reprezentantii de la DTZ Echinox, este dat de faptul ca este vorba despre o categorie de cumparatori pentru care alegerea unei locuinte nu este impusa de factori externi, ci de propriul gust sau preferinta.

Cele mai citite

Hoțul care a furat trei picioare amputate de la spitalul Cantacuzino a fost prins de polițiști

Individul care a sustras, săptămâna trecută, trei picioare amputate dintr-o ladă frigorifică cu deșeuri medicale a spitalului Cantacuzino din București a fost prins, transmite...

Netanyahu le este recunoscător lui Trump și Biden pentru sprijinul dat în „eliberarea ostaticilor” din Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit lui Donald Trump și Joe Biden pentru ajutorul acordat în acordul privind 'eliberarea ostaticilor', potrivit unui comunicat al...

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă