4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialAgricultorii constanteni, ingrijorati ca pamantul se transforma in desert

Agricultorii constanteni, ingrijorati ca pamantul se transforma in desert

» Mai multe asociatii agricole constantene cer ministerului sa declare Constanta judet calamitat din cauza secetei

» Producatorii spun ca, in lipsa irigatiilor, pamantul dobrogean tinde sa se desertifice.

» Pana in prezent, la nivelul judetului au fost semnate numai 30 de contracte pentru irigatii.

Asociatia producatorilor de Plante Oleaginoase Constanta, Asociatia Crescatorilor de Ovine Dobrogea, Cooperativa Agricola Dobrogea Sud si Comisia de Agricultura a PSD Constanta au redactat un "Manifest al desertificarii in Dobrogea" si au trimis scrisori atat presedintelui Consiliului Judetean Constanta (CJC), cat si ministrului Agriculturii, in care atrag atentia asupra faptului ca recenta rectificare bugetara care a taiat fondurile destinate agriculturii poate transforma criza economica intr-o criza a alimentelor.

Seceta grava
Producatorii agricoli au atras atentia ca anul agricol 2008-2009 a fost lipsit in totalitate de precipitatii. Astfel, incepand cu 1 iulie 2008 nu au mai cazut precipitatii decat in luna noiembrie 2008 in cantitate de 25-40 ml, pe toata raza judetului Constanta. "In toata perioada de iarna–decembrie, ianuarie, februarie–, am constatat o lipsa totala a stratului de zapada si temperaturi medii lunare peste media normala a lunilor de iarna. In aceste conditii, deficitul de apa din sol, la iesirea din iarna a fost de 1.200-1.400 mc/ha.

 

Cerealele de toamna au rasarit incepand cu decada a doua a lunii ianuarie si prima decada a lunii februarie 2009; aproximativ 8.000 ha rapita de toamna nu au rasarit din cauza lipsei de apa, fapt ce a condus la calamitarea acestora. Lipsa precipitatiilor si lipsa totala a irigatiilor din judet au dus la compromiterea suprafetelor de pasune naturala si cultivate. Aceasta situatie pune in pericol septelul de animale din judetul Constanta. Lipsa de precipitatii a continuat si in lunile martie, aprilie, mai 2009, fapt ce pune in pericol (calamitarea) a mii de hectare de culturi", se arata in memoriu. Producatorii le cer factorilor responsabili sa declare judetul Constanta calamitat din cauza secetei si, acolo unde posibil, sa irige de urgenta culturile.

Bani cheltuiti pentru efecte, nu pentru cauza
Daca statistic judetul Constanta figureaza cu 420.000 de hectare de terenuri irigate, practic acestea sunt in numar de 3.030 hectare si doar din surse improvizate, agricultorii constanteni cerand sa se renunte la referirile statistice. "Nu mai putem arunca pisica in curtea celuilalt", a declarat Dumitru Manole, presedintele comisiei, facand referire la dezastrul sistemului de irigatii. "Statul este cel mai prost gestionar, in sistemul de irigatii s-a furat ca-n codru. Propunem ca, dupa terminarea organizarii administrativ teritoriale, acea parte din sistemul de irigatii de pe teritoriul localitatilor sa fie data comunitatii locale care cel mai bine poate controla si gestiona sistemul de irigat". O alta propunere a agricultorilor dobrogeni este inventarierea sistemelor de irigat functionale si care pot redeveni functionale, pentru a se sti cu exactitate ce se poate face.

 

Acestia s-au aratat nemultumiti de faptul ca statul roman cheltuieste pe despagubirile din agricultura, fara a face ceva pentru combaterea situatiilor negative. Manole a subliniat faptul ca desi in anul 2007 s-au elaborat studii de necesitate pentru Podisul Dobrogei privind infiintarea de perdele forestiere, nici pana acum Ministerul Agriculturii nu a emis comanda pentru elaborarea proiectelor tehnico-economice pentru comitetele agro silvice pentru a se putea trece la plantare. Din pacate, s-a inveterat ideea ca agricultorii nu ar dori sa irige. Reprezentantii asociatiilor mentionate mai sus au declarat ca este total neadevarat, agricultorii neavand cu ce sa irige, sistemul fiind distrus. Din pacate, pentru agricultura constanteana, anul acesta se arata destul de dificil, pentru ca nu exista masuri concrete pentru combaterea secetei. Doar 30 de contracte au fost incheiate de asociatiile de producatori pentru irigat.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă