Coalitia PDL-PSD a decis ieri ca ministerele Finantelor si Economiei sa se ocupe de aprobarea in Comisia Europeana a garantiilor de stat pentru combinatul chimic Oltchim.
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur sustine ca cei doi ministri au fost mandatati sa intocmeasca un plan de sustinere a acestor ajutoare de stat in fata Comisiei Europene. Combinatul Oltchim a inregistrat pierderi de 28,1 milioane lei in primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decat cele din intervalul similar al anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au comprimat cu 39%. Insa combinatul a obtinut un imprumut de 700.000 de euro de la GarantiBank pentru finantarea activitatii curente. Un oficial de la Consiliul Concurentei ne-a declarat insa ca exista sanse mici ca UE sa dea liber ajutoarelor de stat pentru Oltchim pentru ca nu exista un plan foarte serios de privatizare si restructurare a combinatului: "S-a mai incercat cu ceva timp in urma obtinerea avizului Comisiei Europene pentru Oltchim, dar am fost refuzati tocmai din cauza lipsei de coerenta a managementului societatii".
Acesta a precizat ca UE a dat unda verde, in aceasta perioada de criza, pentru ajutoare de stat in alte tari, insa numai in baza unor planuri concrete de salvare a unei companii. In schimb, presedintele Comisiei Economice din Camera Deputatilor, Tudose Mihai (PSD), sustine ca Romania si-a invatat lectia si va prezenta la CE documentatia necesara pentru Oltchim. Acesta spune ca Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului in actiuni, ca forma de ajutor de stat. Presedintele Comisiei Economice a Senatului, Varujan Vosganian (PNL), considera ca o sansa pentru redresarea Oltchim si privatizarea sa cu succes ar fi ca statul sa se implice in achizitionarea de catre combinat a unei sectii importante in procesul tehnologic de la Arpechim (Petrom OMV). Combinatul este dependent in acest moment de materia prima produsa de sectia respectiva. "Doar asa cred ca UE ar putea accepta planul de reorganizare a Oltchim", a adaugat Vosganian.
Aflat intr-o vizita electorala la Galati, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul intentioneaza sa livreze combinatului Mittal Steel de la Galati gaz ieftin pe spezele statului, cu conditia ca firma sa nu treaca la concedieri. Pe de alta parte, Guvernul a deschis procedura europeana de ajutor de stat pentru datoriile Companiei Nationale a Huilei din ultimii 20 de ani.