5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDe doua ori mai multi orfani decat familii care doresc sa adopte

De doua ori mai multi orfani decat familii care doresc sa adopte

Raportul dintre copiii adoptabili si familiile care doresc sa adopte este de unu la doi, a anuntat, luni, Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) in urma primelor intalniri organizate in judetele Neamt, Botosani, Harghita si Sibiu in cadrul unui program inceput in 2008 si care se va incheia in 2011, transmite Mediafax.
ORA a inceput in 2008 programul "Adoptia – dialog deschis pentru o mai buna intelegere", ce va fi desfasurat pana in 2011 si care isi propune schimbarea mentalitatii si a perceptiei asupra actului adoptiei, astfel incat sa creasca numarul familiilor dispuse sa adopte copii cu varsta mai mare de trei ani, de etnie roma, cu dizabilitati sau cu probleme de sanatate.
In cadrul programului sunt prevazute mai multe intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale pentru informarea comunitatii cu privire la adoptie si elaborarea de strategii locale de recrutare a familiilor adoptatoare.
In prima serie de intalniri organizate in judetele Neamt, Botosani, Harghita si Sibiu a fost sesizat faptul ca raportul dintre copiii adoptabili si familiile care doresc sa adopte este de unu la doi, in conditiile in care sunt foarte multi copii in sistemul de protectie.
"Implicarea factorilor de decizie locali (scoala, politie, biserica), precum si buna relatie DGASPC – autoritati locale este cruciala. Copiii care acum necesita protectie vor fi in 15-20 de ani membri cu drepturi depline ai comunitatii si vor da inapoi comunitatii grija si atentia cu care sunt acum tratati", a aratat secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait.
In cadrul intalnirilor cu autoritatile locale au fost date si semnale privind existenta unor practici in adoptie care ocolesc legea, cum ar fi declaratia falsa de recunoastere a paternitatii, situatie in care ORA recomanda introducerea obligativitatii efectuarii testului de paternitate.
De asemenea, ORA intentioneaza sa redacteze un indrumar pentru familiile adoptatoare, in care vor fi descrise etapele legale in procesul de adoptie.
"Activitatea de evaluare a legislatiei este absolut necesara la cinci ani de la aparitia legii. Nevoile populatiei sunt altele decat in urma cu cinci ani, dar trebuie sa vedem si daca actele normative isi ating obiectivele. Oficiul Roman pentru Adoptii doreste sa promoveze solutiile prin care procedura adoptiei sa devina mai eficienta, legea mai flexibila si mai apropiata de realitatile existente in practica", a mai spus Panait.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă