-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlmunia: UE se indreapta spre finalul recesiunii

Almunia: UE se indreapta spre finalul recesiunii

Economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, pe fondul stabilizarii pietelor financiare si al scaderii puternice a dobanzilor.

Economiile statelor membre ale Uniunii Europene (UE) incep sa iasa din recesiune, in linie cu estimarile care indica o revenire a cresterii la inceputul anului 2010, a declarat Joaquin Almunia (foto), comisarul pentru Afaceri Monetare al Uniunii. "Ne indreptam spre finalul recesiunii", a spus Almunia, precizand ca optimismul de pe piata este justificat, iar ciclul de incetinire a cresterii economice a devenit mai controlat.
In contextul celei mai severe crize de la fondarea UE, in urma cu 50 de ani, economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, declara la mijlocul lunii mai Almunia. Acesta explicase ca pietele financiare se stabilizeaza, in timp ce dobanzile pe termen scurt au coborat puternic.

Ideea este intarita si de seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care afirma ca economia mondiala ar putea sa iasa din criza in 2010. Acesta a avertizat insa ca si dupa acest moment sistemul financiar va trebui monitorizat indeaproape si ca sunt anumite lectii  pe care trebuie sa le invatam din actuala criza. "Suntem constienti de actualul climat global, dar nu avem pregatit un raspuns pentru realitatile globale", a spus Strauss-Kahn, precizand ca riscurile pentru economiile tarilor din Europa de Est nu sunt "nici mai mici, nici mai mari" decat in cazul altor tari emergente.

In schimb, Banca Mondiala   considera ca economiile ex-comuniste care fac parte din UE s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care respectivele tari au inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi vizibila pana la sfarsitul anului 2009.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca avansul preturilor materiilor prime reprezinta un prim semnal al revenirii economiei mondiale. "Preturile materiilor prime, care in ultimele luni au inregistrat cresteri, sunt un indicator important ce ar putea semnala ca s-a ajuns la fundul sacului, iar de acum incolo situatia economica mondiala s-ar putea imbunatati", ne-a declarat Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, reprezentantii BCE sustin ca nu exista semne clare ca, la nivel mondial, criza financiara se apropie de sfarsit, cu toate ca riscurile aparitiei unei deflatii de durata sunt reduse. "Probabilitatea aparitiei deflatiei, in sensul scaderii prelungite a nivelului general al preturilor, pare redusa", a afirmat Mario Draghi, membru al Consiliului guvernator al BCE. Acesta sustine ca  vor aparea presiuni pentru ridicarea dobanzilor-cheie in urmatorii doi ani din cauza nevoii de a plasa pe piata "volume masive" de titluri de valoare guvernamentale, ceea ce va intarzia revenirea economica.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente pentru scrutinul prezidențial este de 18.008.480 de cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă