3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Antizanele fac farmece la dobanzi

Antizanele fac farmece la dobanzi

» Nu va bucurati ca Libor si Euribor scad, banca are si alte medode sa va ia banii: mareste marja.

» Un ardelean din Alba Iulia a patit-o pe pielea lui si in loc de 301 franci pe luna va plati 377 pentru creditul ipotecar.

Poate va ganditi de vreun an incoace cat de inspirata a fost alegerea unui credit in valuta cu dobanda variabila legata de Libor sau Euribor. In 2008 dobanzile erau de peste trei ori mai scumpe decat acum. O data cu reducerile drastice din ultimul an rata ar fi trebuit sa scada simtitor, iar unii dintre cei care au luat credite in euro (si au venituri tot in euro) chiar simt diferenta. Functionara unei banci pe la ghiseul careia am trecut saptamana aceasta imi spunea ca un client cu 4000 de euro rata (da, stiu vi se pare enorm, dar asta este exemplul pe care mi l-a putut da) plateste acum doar vreo 2000. Socotit la banii omului, daca dobanda ar tine-o tot asa intr-un an economiseste de-o masina buna! Dar asta este povestea frumoasa in care dragutul de Euribor scade, iar bancii nu-i trece prin minte sa-si mareasca marja.

 

Da, marja! stiti doar ca intr-un astfel de contract de credit dobanda e facuta din Libor sau Euribor (la 3 sau 6 luni de exemplu), peste care banca isi pune si ea macar 5-7%. Ei, dar in piata, dragii mosului, sunt tot felul de banci, ca si zanele. Alea bune tin marja pe loc si respecta contractul. Alea rele – antizanele – fac altfel de farmece: trimit omului cu credit ipotecar, de exemplu, o scrisorica in care il anunta ca tocmai i-a crescut rata. "Pai bine frate, se intreaba rumanul, cum sa creasca dac-ar trebui sa scada?!" Uite-asa, antizana tocmai a marit marja de la 4 la 6%. Nu-ti convine? Ori dai banii inapoi ori te dam in judecata, te dam la biroul de credit, punem pe tine capcaunii de la executare silita, ce mai, nici peria din lacul de clestar nu te mai salveaza. De patanie am aflat dupa ce, un tanar cititor din Alba Iulia a sunat la redactie revoltat pentru ca nu mai stia ce sa faca in fata atitudinii de forta a functionarilor bancii care i-a dat creditul.

 

"Am luat de la Piraeus un credit in franci elvetieni, legat de Libor la 3 luni. Plateam 301 franci pe luna, acum trebuie sa platesc 377. Marja bancii era 4,1. Mi-au trimis o scrisoare si mi-au spus ca sunt nevoiti sa mareasca marja la 6,1", mi-a spus omul la telefon, apoi mi-a povestit cum au decurs "negocierile". "N-a fost nici o negociere. Le-am explicat ca avem un contract, ca nu e normal sa imi forteze mana, ca asa cum scade Libor poate sa creasca la loc si atunci ce fac? Ei or sa reduca marja la loc?! Mi-au spus ca astea sunt dispozitiile primite de la Bucuresti, daca nu-mi convine le pot da creditul inapoi. Am semnat actul aditional…Ce sa fac? Sa-mi consum timpul si nervii prin tribunale? Platesc, si cand oi putea refinantez cu alt credit, poate gasesc o banca mai rezonabila!".

Va marturisesc ca n-am stiut ce sa-i mai spun omului! Anul trecut in vara, Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat 14 banci (Pireus a fost printre ele) pentru comportament abuziv fata de clienti – in special din cauza unor comisioane introduse dupa incheierea contractului, ori modificarea unor dobanzi si comisioane fara notificare. Unele banci au contestat insa amenzile, iar clientii au ramas cu dobanzile si comisioanele modificate. Masuri su-plimentare de protectie a clientilor bancari ar trebui sa fie definitivate o data cu aprobarea prin lege a unei Ordonante de Urgenta (174/2008) emisa de Guvern toamna trecuta. Ordonanta a trecut de Senat si asteapta aprobarea Camerei Deputatilor.   

Deocamdata, daca va ganditi sa luati un credit – cand s-o putea, anul acesta -, tocmai faptul ca Libor si Euribor sunt la niveluri foarte scazute ar trebui sa va faca excesiv de atenti la marja pe care banca o pune pe deasupra. Nu de alta, dar e greu de crezut ca dupa ce dobanzile incep iar sa creasca, antizanele reduc marja. Astfel de farmece nu prea am vazut…

Cele mai citite

Avertizare Cod portocaliu: Ninsori, viscol și ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zonele montane înalte din Carpații...

Van Dijk a vorbit despre viitorul său la Liverpool

Virgil van Dijk a declarat că nu există o dată limită pentru clarificarea situației sale contractuale, în contextul în care actualul său contract cu...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...
Ultima oră
Pe aceeași temă