15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuropa de Est pierde avantajul costului redus de productie

Europa de Est pierde avantajul costului redus de productie

Tarile din Europa de Est isi pierd atractivitatea pentru investitorii straini in favoarea regiunii mediteraneene, tendinta fiind cu atat mai pronuntata cu cat statele sunt mai vechi in Uniunea Europeana si mai apropiate de Europa Occidentala – concluzia studiului "Schimbarile geografice in delocalizare", inclus in Raportul anual al Conferintei Natiunilor Unite asupra Comertului si Dezvoltarii.

Romania si Bulgaria, care au aderat la UE abia pe 1 ianuarie 2007, raman inca "destinatii seducatoare", datele pentru 2008 indicand in Romania o crestere a investitiilor straine directe de 34,1%. Dar este foarte probabil, avertizeaza Norbert Jorek, coautor al studiului despre delocalizare, ca si aceste doua tari sa isi piarda destul de rapid avantajele de competitivitate, asa cum s-a intamplat in cazul primelor zece state din Europa de Est care au aderat la UE in mai 2004. Pana la aderare, costul mai mic al fortei de munca si apropierea de tarile europene dezvoltate erau avantaje economice importante. Dar, pe masura ce diferenta dintre costurile de productie si salariile din tarile est-europene si din cele dezvoltate s-a micsorat, aceste avantaje au inceput sa dispara. Consecintele sunt evidente in clasamentul statelor celor mai atractive pentru delocalizarea activitatilor si serviciilor.

 

Astfel, in 2009, Republica Ceha figureaza abia pe pozitia 32, comparativ cu pozitia a patra ocupata in 2004. Slovacia, Polonia si Ungaria au cazut, de asemenea, in acest clasament. In schimb, Egiptul a urcat in doi ani de pe locul 13 pe locul 6, iar Tunisia – de pe locul 26 pe locul 17.
Cel mai rapid s-au imbogatit tarile cel mai apropiate de Europa Occidentala, cum ar fi Ungaria, Polonia si Slovacia (care a aderat la zona euro pe 1 ianuarie 2009), ritmul recuperarii decalajului fata de Europa de Vest fiind mai redus in tari ca Estonia si Letonia, care insa "nu au un rezervor suficient de mare de mana de lucru calificata", explica Norbert Jorek pentru cotidianul francez "Le Monde". Scaderea zlotului polonez si a coroanei cehe in raport cu euro este perceputa ca un avantaj de competitivitate trecator, pe care nu se poate conta pentru investitii pe termen mediu sau lung.

Calitatea si disponibilitatea mainii de lucru egiptene sunt superioare celei din Ungaria, Slovacia si Estonia, iar aceste criterii vor deveni preponderente. "Pentru unele companii, cum ar fi cele de inginerie, costul nu mai este o problema. Ele vor cauta sa se instaleze acolo unde gasesc ingineri bine pregatiti si in numar suficient de mare", arata expertul citat.
Criza nu va afecta decat temporar fenomenul delocalizarii, se estimeaza in studiu. Chiar companii care au beneficiat de fonduri de salvare din partea guvernului, cum ar fi compania franceza Renault, si care au renuntat pentru moment la planurile de delocalizare vor reveni la acestea. In conditiile crizei, companiile sunt silite sa isi reduca si mai mult costurile, iar beneficiile delocalizarii sunt evidente pentru banci, de exemplu, care si-au mutat serviciile IT si centrele de apel in India (anglofonii) sau in Magreb (francofonii).

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă