O descoperire datorata unor cercetatori olandezi s-ar putea dovedi de mare ajutor pentru femeile care intentioneaza sa aiba copii dupa ce si-au construit o cariera profesionala, dar constata ca e prea tarziu, pentru ca fertilitatea li s-a diminuat substantial, sau chiar s-a instalat infertilitatea.
Lisette Stolk, de la Centrul Medical al Universitatii Erasmus, din Olanda, si cercetatorii din colectivul sau au reusit, pentru prima data, sa identifice factorii genetici care influenteaza cand anume o femeie intra in menopauza naturala.
Se spera ca aceasta descoperire va permite femeilor care se apropie de varsta de 40 de ani sau au depasit-o putin sa calculeze cat timp le mai ramane la dispozitie pentru a putea ramane insarcinate.
Stolk a subliniat totodata, la conferinta anuala a Societatii Europene de Genetica Umana, ca o mai buna intelegere a factorilor care influenteaza varsta la care se instaleaza menopauza ar putea imbunatati tratamentul clinic al infertilitatii.
Cercetatorii olandezi, care au analizat datele genetice a peste zece mii de femei, date obtinute de autorii unor studii anterioare, au identificat 20 de modificari de litere ale codului genetic asociate cu aparitia prematura a menopauzei.
Variantele, cunoscute sub denumirea de polimorfisme nucleotide, se gasesc in patru locatii diferite de pe cromozomii 19 si 20. Niciuna din aceste 20 de variante nu a mai fost observata pana acum.
Studiul olandez a conchis ca prezenta fiecareia dintre aceste variante aduce menopauza putin mai aproape si ca femeile care au una dintre variante intra in menopauza cu aproape un an mai devreme decat alte femei.
Este cunoscut faptul ca fertilitatea femeilor scade foarte puternic cu circa zece ani inainte de menopauza si ca multe femei sunt infertile cu 5 ani inainte de menopauza.
Este important sa se poate calcula data instaurarii menopauzei nu numai pentru femeile care si-au cladit o cariera profesionala sa mai poata deveni mame – dar si pentru a se putea lua masuri de prevenire a unor boli al caror risc creste in conditiile menopauzei timpurii: osteoporoza, osteoartrita si maladiile cardiace.