1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialFunctionari de la Depozitarul Central, suspectati de infractiuni pe piata de capital

Functionari de la Depozitarul Central, suspectati de infractiuni pe piata de capital

Sase functionari de la Depozitarul Central sunt suspectati ca au furnizat date confidentiale membrilor gruparii din Bolintin Vale acuzate de infractiuni pe piata de capital, potrivit NewsIn.
Cele 12 persoane retinute si conduse, marti dimineata, la sediul DIICOT-Serviciul Teritorial Pitesti fac parte dintr-un grup infractional organizat, care prin infractiuni pe piata de capital au creat un prejudiciu de peste 2 milioane de lei.
Procurorul sef Nicolae Blaga, seful DIICOT Arges – Serviciul Teritorial Pitesti, a precizat ca exista 32 de invinuiti in acest caz, iar faptele de care sunt acuzati sunt pedepsite de lege cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani.
"Din august 2007, serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor s-a sesizat din oficiu in legatura cu aspectele pe care le cercetam in aceasta actiune complexa de criminalitate macro-financiara. Este o premiera, prin faptul ca investigam infractiuni pe piata de capital. In dosarul cauzei, care se afla pe rolul Serviciului Teritorial Pitesti avem 32 de invinuiti pina la aceasta ora, care au initiat un grup infractional organizat, l-au constituit in scopul savirsirii de infractiuni grave, in perioada 2006 pina in prezent. Ma refer la infractiuni de genul abuz pe piata de capital. Aceste infractiuni constau in manipularea pietei de capital, efectuand tranzactii prin procedee fictive, cu acte false,  inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor", a spus Nicolae Blaga.

Seful DIICOT Arges – Serviciul Teritorial Pitesti a mai spus ca grupul infractional organizat a avut acces la date confidentiale ale partilor vatamate cu ajutorul unor functionari de la Depozitarul Central.

"Concret, membrii grupului infractional organizat au racolat sase functionari de la Depozitarul Central – societate pe actiuni din Bucuresti, o institutie pe piata de capital, cu ajutorul carora au obtinut date privilegiate, confidentiale a peste 300 de parti vatamate, cu mentiunea ca aceste parti vatamate sunt pe intreg teritoriul Romaniei. Au avut acces la aceste date confidentiale ale partilor vatamate, care detineau in portofoliu actiuni, si, cu acte false pe numele lor, acesti invinuiti au tranzactionat actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti prin intermediul societatilor de brokeraj, producand un prejudiciul de peste 2 milioane lei, sume de bani pe care le-au retras din conturile bancilor comerciale in numele partilor vatamate", a mai spus Blaga.

Functionarilor angajati la Depozitarul Central le-au fost desfacute contractele de munca in urma unei anchete administrative.

"In aceasta dimineata a fost demarata aceasta actiune si au avut loc 15 descinderi si perchezitii domiciliare. Au fost condusi 12 invinuiti, care in prezent, sint audiati de procurorul de caz. In aceasta perioada destul de mare, din august 2007 si pina in prezent, noi am investigat in mod amanuntit aceste fapte. Probatoriul este solid si s-au dispus masuri asiguratorii  pentru recuperarea prejudiciului. Masuri asiguratorii s-au dispus pe o valoare de aproximativ 1, 4 milioane lei.  Urmeaza sa stabilim ce procentaj si-a insusit fiecare. La perchezitii am gasit documente contabile si inscrisuri", a mai precizat Nicolae Blaga, potrivit NewsIn.

Peste 300 de detinatori de actiuni au fost inselati de membrii gruparii din care faceau parte cele 12 persoane duse la audieri la

Conform cercetarilor efectuate pana in prezent de procurorii DIIICOT Pitesti si ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Pitesti, Serviciul de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor, incepand cu anul 2006, mai multi cetateni de etnie roma s-au constituit intr-un grup infractional organizat, avand nucelul in orasul Bolintin Vale, cu scopul de a realiza venituri ilicite prin efectuarea de tranzactii ale actiunilor detinute de diferiti cetateni de pe intreg teritoriul Romaniei, in special cele emise de Societatile de Investitii Finaciare.

Conform unui comunicat al BCCO Pitesti, conducatorii gruparii infractionale au racolat mai multi functionari din cadrul unor importante institutii care functioneaza pe piata de capital, cu scopul de a obtine date si informatii confidentiale despre persoane care detin portofolii de actiuni de valori mari, precum si pentru verificarea si, in final, obtinerea documentelor necesare tranzactionarii ilegale a acestora.

Banii rezultati din aceste tranzactii au fost transferati in conturi la diferite banci din Capitala, in conturi deschise pe numele persoanelor carora li s-au tranzactionat ilegal actiunile, folosindu-se in acest scop documente false si persoane imputernicite racolate de grup denumite generic "sageti". Pana in prezent, sunt suspectate ca fac parte din aceast grup infractional peste 32 de persoane, care, prin activitatile infractionale desfasurate, au prejudiciat peste 300 de detinatori de actiuni din toata tara cu suma totala de peste 2 milioane de lei.

Procurorii DIICOT Pitesti urmeaza sa emita ordonanta de retinere pe numele celor 12 persoane duse la audieri marti dimineata, pentru comiterea infractiunilor de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, abuz pe piata de capital, deschidere de conturi bancare cu documente false, fals si uz de fals.

La actiunea DIICOT organizata marti dimineata au participat cadre de politie de la IPJ Arges, DPIR, IPJ Giurgiu si efective de jandarmi din cadrul IJJ Arges.

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....
Ultima oră
Pe aceeași temă