» Agresivitatea cu care BNR a respins atacul asupra leului in octombrie, coroborata cu cresterea riscului de tara si reducerea fluxurilor dinspre bancile-mama catre filialele locale, a generat cresterea semnificativa a dobanzilor la credite, care, la randul lor, au accentuat contractia economiei si au afectat profitabilitatea bancilor in primul trimestru.
Economistii ING se asteapta ca recesiunea sa se adanceasca in urmatoarele trimestre, spre -7%, si din cauza ca bancile intarzie sa ieftineasca imprumuturile.
Totodata, cresterea dobanzilor a afectat capacitatea de rambursare a creditelor, valoarea imprumuturilor neperformante pe total sistem bancar urcand ingrijorator in primele trei luni din acest an, cu 46% (5,76 miliarde lei), pana la 18,34 miliarde lei (4,4 miliarde euro). Pentru a acoperi creditele neplatite de clienti, doar in primele trei luni bancile au constituit provizioane de 2,666 miliarde lei, totalul acestora ajungand la 10,25 miliarde lei. Per ansamblu, bancile au incheiat primul trimestru cu o pierdere de 50 milioane euro. In plus, cererea de credite din partea populatiei s-a prabusit efectiv in ultimul an, pana la un nivel de 7,5-9 ori mai mic, influentata in principal de cresterea dobanzilor, dar si de inghetarea salariilor si cresterea somajului.
Cererea de credite din partea companiilor s-a redus de asemenea, deoarece putine afaceri au o rentabilitate care sa acopere costul imprumutului, care in prezent este de peste 20%. S-a ajuns astfel ca, dupa cateva luni in care bancile au fost extrem de rezervate in a acorda credite, sa se acumuleze un exces de lichiditate in sistemul bancar, iar bancile sa nu aiba cui acorda credite. "Afectati de scumpirea creditelor au fost cei care au avut neaparat nevoie de credite. In plus, bancile si-au pastrat si chiar si-au crescut marjele de profit, punand astfel presiune pe profitabilitatea companiilor. Crescand foarte mult costul de a avea o afacere, asta adanceste recesiunea. Banul ieftin, pompat prin credite in 2007-2008, a dus la boomul imobiliar, expansiunea consumului, supraincalzirea economiei etc. Banul scump de acum naste un efect in cealalta directie. BNR inca traieste cu frica inflatiei si tine banul scump, adoptand o pozitie gresita.
Totodata, dupa imprumutul de la FMI, 40% din resursele in valuta ale bancilor stau degeaba la BNR si nu mai ajuta la nimic. Majoritatea bancilor au ajuns sa-si castige painea din comisioane, deoarece creditarea a scazut mult", ne-a declarat Matei Paun, partener la BAC Investment. Consultantul financiar Aurelian Dochia spune ca dupa acordul cu FMI primele de risc pentru Romania s-au redus semnificativ, piata interbancara s-a mai dezmortit, iar dobanzile au inceput sa coboare. "Totusi, dobanzile nu vor mai cobori la nivelurile din 2007-2008, bancile fiind constranse de costul resurselor si de restantele in crestere", a spus Dochia.