8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăControlati-va accesele de furie de la locul de munca!

Controlati-va accesele de furie de la locul de munca!

Varsarea nervilor pe primul coleg intalnit in cale este cea mai proasta solutie pentru a va elibera de tensiuni.

Stresul ridicat, contrastul dintre asteptarile angajatului si realitatea de la serviciu ori neintelegerile cu seful il pot aduce pe salariat in pragul unei crize de nervi.
Specialistii in resurse umane spun ca o cearta cu superiorul poate avea atat efecte benefice, cat si distructive. "Daca frustrarile sunt adresate si exprimate «la cald», sansa ca acestea sa provoace si sa intretina tensiuni negative este minimizata", considera Decebal Leonard Marin, managing partner la compania Corporate Dynamics International din Bucuresti.

Performanta blocata
Specialistii mai spun ca acumularea si neexprimarea frustrarilor duc la un randament scazut. In plus, este foarte posibil ca salariatul nemultumit sa aiba un comportament ce va bloca atat performanta sa, cat si a colaboratorilor, indiferent de relatia ierarhica.
"Primul gand care le va trece prin minte celorlalti angajati va fi «oare eu cat mai rezist?». Asta duce automat la o incetinire a ritmului activitatii si, implicit, la o scadere a productivitatii", spune psihologul Gabriela Giurgiu, consultant senior la Zeitconcept Servicii de Personal.
In timp, subliniaza si Decebal Leonard Marin, "frustrarile neadresate duc la o acumulare interna de energie negativa, ce influenteaza performanta in munca si starea de sanatate".

Deteriorarea relatiei de serviciu
Reactiile explozive, de furie necontrolata, pot deteriora relatiile cu colegii, chiar si cu cei cu care va intelegeti foarte bine. "Eliberarea frustrarilor intr-o forma agresiva erodeaza in timp calitatea relatiilor cu celelalte persoane. Acestea vor incepe sa-l evite pe colegul care a avut accesele de furie si vor fi mai putin sincere cu el. In plus, vor fi mai putin dornice de colaborare", atrage atentia consilierul in cariera Eduard Ezeanu, de la CareerExperts.

Atentie la "iesiri"!
Specialistii in resurse umane spun ca cea mai potrivita atitudine pe care trebuie s-o adopte angajatii atunci cand sunt pe cale de a face o criza de nervi este sa-si analizeze cu atentie iesirile si sa fie cumpatati. "Reactiile noastre sunt in stransa legatura cu nivelul de inteligenta emotionala la care ne aflam. Monitorizarea proprie sau cu ajutorul unei persoane apropiate a semnelor care indica aparitia unei crize de nervi poate fi o solutie de prevenire sau diminuare a efectelor acesteia", spune Decebal Leonard Marin.

Importanta este descoperirea factorilor care produc crizele de nervi. "In primul rand, angajatii trebuie sa recunoasca exact factorii declansatori ai crizelor de nervi, pentru ca atunci cand acestia apar sa incerce sa-i controleze. Este esential ca, atunci cand un angajat are o criza de nervi, sa nu actioneze pe baza ei, ci sa ia pauza cateva minute, pe care sa le petreaca singur si sa incerce sa se calmeze", spune Eduard Ezeanu.

Mai bine alt job
Angajatii care nu mai suporta atmosfera de la serviciu si sunt tot timpul nervosi, gata mereu sa faca "o criza", ar trebui sa se gandeasca tot mai serios la schimbarea jobului si a companiei. "Schimbarile «pe jumatate» au efect pe jumatate, iar incurajarile de genul «a mai trecut o zi, poate maine va fi mai bine» nu fac decat sa amplifice criza  si sa agraveze reactiile", considera psihologul Gabriela Giurgiu.
Expertii in resurse umane spun ca o solutie este si o analiza a ceea ce-si doreste angajatul respectiv de la viata. "Oamenii pot reusi singuri, sau cu ajutorul unui prieten de incredere, ori al unui coach profesionist, sa gaseasca, mai repede sau mai tarziu, raspunsul pentru rezolvarea acestei situatii", considera Decebal Leonard Marin. Totul este sa aflati raspunsul la intrebarea "de fapt, eu ce imi doresc mai mult de la viata?".

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă