Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale ale programelor de finantare incheiate cu state mambre ale Uniunii Europene (UE), respectiv Romania, Letonia si Ungaria, in urma inrautatirii situatiei economice, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului, transmite Mediafax.
In situatia Romaniei, unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut peste asteptari, cu 6,4% in primul trimestru, revizuirea conditiilor din acordul cu FMI depinde de evolutia economica, a spus consilierul Anne-Marie Gulde-Wolf.
"Daca s-a schimbat climatul (economic – n.r.) mondial, mai degraba decat politicile, atunci trebuie sa reevaluam programele", a afirmat oficialul FMI prezent la reuniunea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, desfasurata vineri si sambata la Londra.
Gulde-Wolf a precizat ca o rectificare a deficitului bugetar ar putea avea loc in cazul Letoniei, care a discutat cu FMI cresterea deficitului la 7% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 5% cat au convenit anterior cu Fondul.
"Declinul economic este mai grav decat ne asteptam. Deficitul fiscal este mult mai mare, asa ca analizam o revizuire a programului", a declarat Gulde-Wolf.
Totodata, Fondul va incheia o misiune de verificare in Ungaria, saptamana urmatoare, iar presa ungara a precizat ca autoritatile de la Budapesta au cerut cresterea deficitului bugetar de la 2,9% la 3,9%.
Informatia aparuta in presa pare realista, a spus reprezentantul FMI, adaugand ca negocierile nu au fost inca finalizate.
"Nu vreau sa comentez cifra exacta, insa ideea este corecta. La fel ca in Letonia, observam o perspectiva economica mai slaba si ajustam cadru macroeconomic la acesta, astfel ca o ajustare din punct de vedere fiscal este garantata", a declarat Gulde-Wolf.
Oficialul FMI a precizat ca posibilitatea ca institutia sa permita Ungariei, care beneficiaza de asistenta financiara totalizand 25,1 miliarde de dolari, sa creasca deficitul bugetar la 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB) este luata in calcul, iar politica Letoniei de a mentine un curs de schimb stabil fata de euro nu va suferi schimbatri.
Pentru Ucraina, tara care nu este membra a Uniunii Europene, Fondul ar putea suplimenta finantarea stabilita prin acordul in valoare de 16,5 miliarde de dolari, a precizat oficialul FMI.
FMI monitorizeaza cu atentie regiunea si este pregatit sa ajute orice alt stat cu probleme financiare, a adaugat oficialul.
"Suntem constienti de ce se intampla, dar in acest moment nu avem cereri de la nicio tara", a spus Gulde-Wolf.
Autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 miliarde euro.