21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSpecialBursa da semne de oboseala

Bursa da semne de oboseala

» Bancile incep sa anunte rezultate proaste, mare atentie deci la cotatiile… SIF-urilor (au urcat cu peste 100% din minime).

» Nimic nu creste fara pauza, nici macar BVB. Raliul pietei romanesti n-a fost sustinut de investitori institutionali straini, in martie-aprilie.

» Am asistat la avalanse de declaratii linistitoare in ultima vreme. Se pare ca, pentru burse, refrenul "ce a fost mai rau a trecut" nu mai are greutate acum. Nu scapati din ochi pretul aurului.

 

Ati observat cum a reactionat piata bursiera autohtona in vara anului 2007? Incredibil pentru adeptii teoriei "doar cerul este limita", a inceput sa scada (indicii americani descopereau abia peste cateva luni trendul descendent). A existat la un moment dat o reanimare a pietei cu teoria "se vor intoarce banii nesubscrisi la IPO Transgaz", dar trendul s-a pastrat descendent. Cum avem o bursa putin lichida, investitorii avizati, care dau tonul, au anticipat corectia severa care urma (poate ca au existat cazuri in care investitori locali au prevazut chiar amploarea crizei) si au inceput sa iasa de pe actiuni din timp. Daca pietele se vor intoarce la un moment dat din acest raliu fara prea mari fundamente, bine directionat insa din declaratii optimiste si analize bine tintite, probabil ca BVB va anticipa din nou aceasta miscare la nivel global.

Deocamdata, corectiile au inceput sa apara, in primele 4 zile ale acestei saptamani indicii bursei inchizand pe rosu, o corectie mai pronuntata decat cea a pietelor externe pe evolutii uneori in contratimp. Este inca destul de devreme pentru a afirma ca momentul de inflexiune s-a produs, mai ales ca scaderea cotatiilor pentru multe dintre actiunile romanesti are si o cauza obiectiva in aceasta perioada: trecerea datei de inregistrare, actiunile nemaifiind purtatoare de dividende. Totusi, faptul ca raliul actual al BVB s-a produs pe fondul absentei din piata a marilor investitori institutionali straini poate duce la marcare agresiva de profituri in situatia in care culoarea rosu revine pe pietele bursiere mari din lume. Daca este sa alegem o varianta pe termen mediu, ne-am lega mai intai de asemanarile cu evolutiile bursei americane in intervalul 1929-1933, cand a existat, la un moment dat, o revenire de peste 4 luni a indicelui Dow Jones.

 

In opinia noastra, momentul actual de respiro este generat de miile de miliarde pompate de guverne, dar efectul va fi limitat si vom intra peste cateva trimestre intr-o alta recesiune, de aceasta data combinata cu inflatie. Caz in care nu prea merita sa ramaneti long pe actiuni. Am remarcat pierderile afisate de Banca Carpatica. Cum se explica faptul ca dinozaurii BCR si BRD au pierdut doar 15-20% din profitul realizat la Q1, in 2008, iar bancile mici gafaie tot mai mult? Extinderea cu orice pret a cotei de piata poate fi o explicatie (vezi Banca Transilvania) la care s-ar putea adauga niste linii de finantare la costuri mai mari.

Bursele au evoluat volatil in ultimele zile. Ramane de vazut daca scaderile reprezinta doar o furtuna intr-un pahar cu apa sau semnele unor pierderi mai mari. Este usor sa uitam de riscuri pe fondul entuziasmului din ultimele luni, insa acest lucru ar fi o greseala. Investitorii atenti, care nu risca foarte multi bani in aceasta perioada si care au o strategie clara, dar care nu stau complet pe margine atunci cand bursa creste agresiv, sunt cei care au de castigat." Razvan Pasol director general, SSIF Intercapital Invest

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră este salvarea oamenilor

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Cătălin Predoiu şi Raed Arafat au ajuns și duminică la Slobozia Conachi Mii de gospodării sub ape, în sute de case...

Alertă sanitară în zonele inundate: Apa contaminată, un pericol real pentru sănătate

Ministerul Sănătății avertizează populația să consume apă din surse sigure Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de presă că, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea...

Trafic rutier închis pe 3 drumuri naționale și 9 drumuri județene, în zonele inundate

Viiturile au afectat grav mai multe localităţi din Galați și Vaslui şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale Localităţile afectate...
Ultima oră
Pe aceeași temă