» Unsprezece muzee bucurestene isi deschid in aceasta seara gratuit portile pentru evenimentul Noaptea Muzeelor. Muzeul Taranului Roman si Muzeul Antipa nu vor participa la program din cauza lucrarilor de restaurare.
Ca in fiecare an, muzeele le-au pregatit vizitatorilor un adevarat maraton de expozitii, proiectii, muzica, teatru. Doritorii pot ajunge din muzeu in muzeu si cu autobuzul, datorita unei linii special infiintate, care va face legatura intre muzee in intervalul orar 21.00-04.00.
Pictopoezie nocturna, la Muzeul National de Arta al Romaniei
Cei care vor calca pragul MNAR vor avea parte de acces gratuit la Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana si vor putea asculta microrecitaluri din poeme de Poe, Baudellaire, Petrarca si altii. Ca niste adevarati dadaisti, vizitatorii isi vor putea crea propriile pictopoezii prin cuvinte extrase la intamplare dintr-un joben dada si suprapuse apoi pe reproduceri din Jules Perahim sau Victor Brauner. Atmosfera va fi completata intre 22.00 si 01.30 de doua versiuni cinematografice mute ale "Prabusirii Casei Usher" de Edgar Allan Poe, insotite de o muzica speciala.
Ionesco, Tristan Tzara, muzica si film la Muzeul Literaturii Romane
Noaptea Muzeelor aduce la Muzeul Literaturii o serie de expozitii, printre care "Centenar Eugen Ionesco – Schimbarea la fata a teatrului lumii", care va fi permanent insotita de proiectia spectacolului "Cinci piese scurte", in regia lui Alexandru Dabija, piesa montata pentru Teatrul Odeon. De la ora 18.00, publicul poate vedea "Prima aventura celesta a domnului Agripina" dupa Tristan Tzara, in regia lui Radu Baiesu, sau poate participa de la ora 22.00 la o noapte de poezie si muzica pe acordurile de jazz ale lui Mircea Tiberian.
Party, expozitii si proiectii Future Short la MNAC
Expozitii noi, screeninguri, instalatii si un mega party pe terasa muzeului, toate ne asteapta astazi la MNAC. Vizitatorii pot participa la vernisajul expozitiei "Disobedience. An ongoing video archive", curator Marco Scotini, iar de la ora 22.00 pot viziona pe platforma MNAC proiectii de la Future Shorts, festivalul de scurtmetraje cu cea mai mare platforma de distributie la nivel international, lansat in Marea Britanie in 2003. Nu trebuie ratata nici "Lightbox Sequencer 2.0", o instalatie audio-video compusa din sase lightboxuri interactive cu functie de sintetizatoare, unde publicul este invitat sa cante.
20 de ani de la Revolutie, la Muzeul Militar National
Muzeul Militar National a pregatit publicului vizitator o panorama a perioadei 1965-1990 ca urmare a implinirii a 20 de ani de la Revolutie. Doritorii pot vizita gratuit recent vernisata expozitie "Amprente ale vietii cotidiene in perioada comunista. 1965-1989", iar de la ora 20.00 se va putea viziona pelicula "Multumim din inima partidului" (pusa la dispozitie de Arhiva Nationala de Filme).
O fereastra spre trecut, la Muzeul National de Istorie a Romaniei
Noaptea Muzeelor aduce la Muzeul National de Istorie o reintoarcere in trecut, intre orele 16.00 si 04.00. Evenimentele organizate cu aceasta ocazie vor cuprinde o serie de prelegeri pe teme de istorie, insotite de proiectii, ateliere practice interactive pentru copii (lectii de scrima, pictura heraldica sau dans medieval), precum si o serie de activitati dedicate elevilor din ciclul liceal. Publicul va putea viziona si o proiectie de filme istorice de animatie (ora 20.00) sau piesa de teatru "Visul unei nopti de vara" (23.45), in regia Doinei Ionescu.
Cartofilie si la Muzeul Municipiului Bucuresti
La Muzeul Municipiului Bucuresti publicul poate vizita Expozitia Nationala de Cartofilie organizata de Federatia Filatelica Romana si Asociatia Filatelistilor din Bucuresti in colaborare cu Carto Clubul Roman sau expozitia "Istoria Europei si a Americii in sigilii si documente", un voiaj in timp in care imaginile personalitatilor istorice se alatura unor imagini de universitati sau orase medievale.
Noapte dobrogeana la Muzeul National de Geologie
Muzeul National de Geologie a pregatit publicului o noapte dobrogeana ce va contine atelierul de creativitate "Culoare, forma si traditie in Dobrogea", dedicat copiilor, in timp ce adultii sunt asteptati intre orele 18.00 si 19.00 la intalnirea cu exploratorul Alin Totorean si prelegerea "Invingator in lupta cu desertul australian". Vizitatorii se mai pot bucura de expozitii de fotografie veche, de costume, tesaturi sau obiecte traditionale aromane.
Regal muzical la Muzeul National "George Enescu"
Muzeul National "George Enescu" a pregatit publicului un regal muzical, sustinut de la ora 20.00 de Orchestra Liceului de Muzica "Dinu Lipatti", Corala "Nihil sine Deo", Formatia vocal-instrumentala de muzica veche "Anton Pann", completat cu muzica de film sau muzica din animatiile Disney. De la ora 03.00 va fi proiectat filmul documentar:"Enescu in inima mea".
Masini, automobile si biciclete la Muzeul Tehnic
Fondat in 1909 de catre inginerul Dimitrie Leonida (1883-1965), Muzeul Tehnic National "Dimitrie Leonida" sarbatoreste 100 de ani de la infiintare, ocazie cu care organizeaza o serie de evenimente speciale, printre care si programul Noaptea Muzeelor. Vizitatorii pot vedea, printre altele, expozitia de "Masini, automobile si biciclete"
Targul olarilor, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Noaptea Muzeelor se transforma in "Dimineata muzeului" si aduce pentru vizitatori un targ al olarilor, proiect ce isi propune sa familiarizeze publicul cu domeniul complex si variat al artei polulare romanesti. Din motive de securitate a patrimoniului, Muzeul Satului nu va sta deschis pana in zori, institutia invitand vizitatorii sa participe la evenimentele organizate pana la ora 18.00, cand muzeul se va inchide.
Harti, gravuri, desene, litografii la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
Unic in peisajul muzeistic bucurestean, acest muzeu a pregatit pentru azi un program tematic in care exponatele din cele 16 sali sunt dispuse printr-o imbinare de rigoare stiintifica si principii artistice.
» Orarul muzeelor:
Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I": 19.30-01.00
Muzeul Municipiului Bucuresti: 10.00-04.00
Muzeul National de Arta Contemporana: 20.00-05.00
Muzeul National de Geologie: 18.00-02.00
Muzeul National de Arta al Romaniei: 18.00-04.00
Muzeul National "George Enescu": 20.00-05.00
Muzeul National de Istorie a Romaniei: 16.00-04.00
Muzeul National al Literaturii Romane: 18.00-03.00
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti": 11.00-18.00
Muzeul Tehnic National "Dimitrie Leonida": 18.00-02.00
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi: 10.00-04.00.