15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialLupta pentru resurse poate duce la razboi

Lupta pentru resurse poate duce la razboi

» Competitia pentru resurse, care ar putea escalada pana la conflicte militare, va modela politica internationala, se arata in noua Strategie de Securitate Nationala a Rusiei.

Pe termen lung, politica internationala "se va focaliza asupra controlarii surselor de energie, inclusiv in Orientul Mijlociu, in platoul continental al Marii Barents si in regiunea arctica, in regiunea caspica si in Asia Centrala", indica noua Strategie de Securitate Nationala a Rusiei, care enumera principalele provocari si prioritati pana in anul 2020.
Competitia pentru resurse se adauga amenintarilor "clasice" pentru Rusia, NATO – a carei extindere este considerata "inacceptabila" – si SUA – fata de care tonul este mai rezervat. Desi accentele antiamericane prea dure au fost eliminate, acesta fiind, dupa unele surse, motivul pentru care aprobarea si publicarea noii Strategii de Securitate au fost amanate, din document nu lipsesc criticile la adresa scutului american antiracheta.

"Oportunitatea de a intari securitatea globala si regionala se va micsora considerabil daca elemente ale sistemului american de aparare antiracheta sunt desfasurate in Europa", iar "constituirea unilaterala a unui sistem global de aparare antiracheta" este o amenintare militara, se arata in strategie. Documentul subliniaza insa ca Rusia va face eforturi pentru a stabili "un parteneriat strategic deplin, in conditii de egalitate, cu Statele Unite, pe baza intereselor care coincid". De asemenea, se dau asigurari ca Moscova va duce o politica pragmatica si nu se va lasa antrenata intr-o noua cursa a inarmarii.

» Conflict deschis
Rusia controleaza in prezent majoritatea traseelor de export al gazului din fostele state sovietice, dar aceasta suprematie este tot mai amenintata de Occident si de China, aminteste o analiza AP. Uniunea Europeana, care depinde de Rusia pentru un sfert din necesarul sau de gaz, cauta trasee alternative, cum ar fi gazoductul Nabucco. Rivalitatea crescanda intre Occident si Rusia a alimentat tensiunile, ajungandu-se in august anul trecut la un conflict militar deschis, razboiul dintre Rusia si Georgia, traversata de una dintre principalele conducte de export al petrolului caspic spre pietele occidentale.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă