» Declaratia a fost facuta de Virgil Andreies, presedintele CSM, prezent la Constanta intr-o vizita de lucru.
» Acesta a adaugat ca in ultima perioada magistratii au lucrat sub presiune, dupa ce au aparut zeci de acuzatii la adresa lor in mass-media.
Instantele ar putea sa isi inceteza in curand activitatea din cauza lipsei fondurilor. Judecatorii si procurorii fac cheta pentru consumabile, iar citatiile nu sunt expediate deoarece ca nu sunt bani pentru timbre. Precizarile au fost facute de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, care a venit la Constanta pentru a afla care sunt problemele cu care se confrunta instantele si parchetele de la malul marii.
"Am venit la Curtea de Apel Constanta si cred ca avem judecatori si procurori foarte buni aici. Mi-am propus sa cunosc problemele acestora, dar sa si cunosc opinia colegilor privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Am dorit sa ii consult si in problema legii unice de salarizare, si in ceea ce priveste autogestionarea bugetului", a precizat presedintele CSM.
Acesta a insistat asupra subfinantarii instantelor, care le pune in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea, ceea ce, din punctul sau de vedere, este inadmisibil. "Vorbim de multa vreme de reforma in justitie, dar, in acest moment, suntem mult sub minimul admis pentru ca instantele sa functioneze. Exista unele activitati in care sunt implicati judecatorii, cum ar fi cele de la Registrul Comertului, dar la Ministerul Justitiei nu ajunge nici o cotizatie. Am aflat ca la nivelul parchetelor de la Constanta au facut confiscari de 600.000 de euro", a declarat Andreies.
Vor salarii mai mari
O alta problema amintita de presedintele CSM este aceea a cresterii volumului de activitate. Asta, in situatia in care unii judecatori au iesit la pensie, iar magistratii ramasi abia fac fata. De altfel, in acest sens, Virgil Andreies a vorbit despre proiectul privind legea unica de salarizare: "Magistratii nu cer privilegii. Dorim insa sa se tina cont ca suntem singura categorie de bugetari care avem obligatii si incompatibiltati. Prin urmare, este nevoie pentru toate aceste interdictii care afecteaza drepturi fundamentale prevazute de CEDO sa existe compensatii. Tocmai de aceea am fost mandatat sa sustin tot timpul acest lucru. Nu dorim sa intram in razboi cu categoriile de bugetari, le respectam drepturile, dar ii rugam sa aiba in vedere aceste restricitii si statutul judecatorului si procurorului, care trebuie sa aiba un statut material cat de cat rezonabil. Tot magistratii de la Constanta au sustinut demersul CSM in sensul ca la nivelul Consiliului sa se realizeze un capitol separat privind salarizarea judecatorilor si procurorilor", a completat presedintele CSM.
CSM s-a autosesizat in dosarul "Bamburic"
Andreies a vorbit si despre presiunile mediatice la care sunt supusi magistratii si ca CSM incearca sa aiba o pozitie ferma vizavi de aceste atacuri. Totodata, Virgil Andreies a precizat ca s-a autosesizat in dosarul eliberarii principalilor suspecti din cazul omului de afaceri Liviu Bamburic. In acest sens, vor veni la Constanta inspectori judiciari care vor verifica hotararea prin care s-a inlocuit masura arestarii preventive cu obligatia de a nu parasi tara. "Pe parcursul arestarii preventive, aceasta fie sa continue, fie sa se stopeze. Nu stiu ce s-a intamplat in acest dosar. Daca as sti, m-as abtine, dar vom face o verificare, iar rezultatul va fi facut public. Dar actul de justitie nu trebuie sa aiba loc la televizor."