» Sala Mare a Nationalului bucurestean, gazduieste maine de la ora 19.00, premiera spectacolului "Comedia norilor" dupa "Norii" poetului grec Aristofan.
Cu o versiune scenica moderna, semnata Dan Tudor si Andrei Marinescu, reprezentatia va aduce in fata publicului una dintre cele mai longevive piese din istoria teatrului, o satira antica mereu actuala.
Purtand amprentele unui exponent stralucit al "vechii comedii", grecul Aristofan, piesa tine sa demonstreze prin fierbintea ei actualitate ca societatea a ramas neschimbata timp de aproape 2.400 de ani.
Muzica, umorul, eleganta si rafinamentul promit sa se impleteasca intr-un spectacol cu o distributie aleasa menita sa readuca la viata o poveste, in stilul carac-teristic aristofanian, care nu si-a economisit niciodata aluziile si invectivele la adresa personalitatilor politice ale vremii, a legilor sau a institutiilor.
Avand la baza piesa clasica aristofaniana, in care poetul grec prezinta ironic filosofia socratica, drept o stiinta cinica si fara scrupule, spectacolul se va transpune si in vremurile noastre, publicul urmand a recunoaste cu usurinta discursurile miliardarilor de carton si retorica lor demagogica, o lume a impostorilor pentru care oamenii devin o prada usoara.
Actorul Mircea Albulescu ii va da viata filosofului grec Socrate ("dansul in pesoana si marele maestru"), un Socrate pe care Aristofan l-a ironizat cu mult umor alaturi de mult aclamata sa scoala de filosofie.
Strepsiade, taranul din Atica, va fi jucat de Alexandru Bindea, iar Fidipide (fiul razvratit, risipitor si "odorasul fecior") va fi intruchipat de Razvan Oprea.
Nelipsitul intermezzo comic se va face auzit prin vocea lui Ovidiu Cuncea ce va fi Corifeul, din distributie nelipsind nici bancherul Pasias (Dragos Ionescu), Aminias, "tanarul imbracat dupa ultima moda" (Andrei Duban) sau discipolii lui Socrate, interpretati de Eduard Adam, Mihai Calota, Daniel Badale si Axel Moustache.
"Norii" au o distributie exclusiv feminina, divinitatile invocate de Socrate urmand a fi interpretate de Ileana Stana Ionescu, Simona Bondoc, Oana Vanatoru, Afrodita Androne, Raluca Petra si Victoria Dicu, pentru ca in greaca cuvantul "nor" este mereu la genul feminin.
Spectacolul nu va duce lipsa de celebra mostra de invatatura din scoala lui Socrate exemplificata cu mult umor de "razboiul cuvintelor" dintre Rationamentul drept (Monica Davidescu) si Rationamentul nedrept (Ilinca Goia).
Muzica spectacolului ii apartine lui Vlad Cretu, scenografia este semnata Andu Dumitrescu, iar coregrafia marca Razvan Mazilu.