3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăPoliticăComisia SRI „taie porcul“ după congresul PSD

Comisia SRI „taie porcul“ după congresul PSD

P
ropunerea audierii lui Liviu Dragnea la Comisia SRI a venit din partea USR, însă a picat la vot. Cei trei parlamentari PNL și USR au votat „pentru“,  dar au fost patru voturi „-împotrivă“ din partea PSD și ALDE. Președintele -Comisiei SRI, Claudiu Manda (PSD), a lipsit de la ședință.

Opoziția îi acuză pe social-democrați că vor să protejeze imaginea lui Liviu Dragnea, motiv pentru care au amânat și audirea fostului număr 2 din SRI, Florian Coldea. ”Domnul Dragnea se teme că generalul Coldea ar putea oferi și mai multe informații clare despre întâlnirile private ale liderului PSD cu șefii de servicii secrete din România, evenimente confirmate deja din mai multe surse, inclusiv de George Maior, fostul director al SRI”, a comentat deputatul USR Lucian Viziteu, membru al Comisiei SRI. Reprezentanții Puterii au altă variantă, afirmând că ei nu au respins audie-rea în sine, ci propunerea ca evenimentul să se des-fă-șoare pe 20 martie. ”Bineînţeles, Liviu Dragnea va fi audiat la Comisia SRI şi vom comunica data la care va fi audiat. Data de 20 nu se poate, căci s-au decalat audierile şi nu are cum să fie audiat la acea dată”, a declarat Marian Cucşa, deputat ALDE, vicepreşedinte al Comisiei SRI. El a explicat că data de 20 martie era liberă pentru audierea lui Liviu Dragnea dacă nu se decala audierea lui Florian Coldea. ”După audierea lui Florian Coldea (pe 13 martie, n.r.) urmează audierea lui Traian Băsescu. I-am trimis o adresă oficială lui Traian Băsescu, aşteptăm răspuns. În principiu, pe data de 20 ar fi trebuit să vină Traian Băses-cu”, a afirmat Cucșa.

 

Efectele amânării -audierilor

 

Totuși, parlamentarii din Comisie nu au fixat o dată pentru audierea lui Dragnea, așa cum au făcut cu restul invitaților, spun doar că o vor face.  Potrivit programului oficial, parlamentarii lucrează în comisii trei zile pe săptămână – marți, miercuri și joi. Amânarea audierii lui Coldea de pe 6 martie până pe 13 martie nu îi împiedica pe membrii Comisiei SRI să invite alte persoane la audieri săptămâna aceasta. După logica PSD-ALDE, amânarea audierii lui Coldea a dus la amânarea tuturor audie-rilor.

Însă amânarea audierii lui Coldea este, de ase-menea, ciudată. Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a anunțat că Florian Coldea este răcit și a cerut amânarea audierilor. Ulterior, Coldea l-a contrazis pe Manda, spunând  că se poate prezenta oricând în faţa parlamentarilor şi că amânarea a fost impusă de membrii Comisiei.

În mod convenabil, presupusa răceală a lui Coldea a schimbat calendarul: audierile, dacă vor mai avea loc,  sunt programate după congresul PSD din 10 martie. Dragnea a fost deja criticat de unii lideri PSD pentru că nu a lămurit suficient relația sa cu SRI.  În toamna anului trecut, când l-a instalat pe Claudiu Manda în fruntea Comisiei SRI, Dragnea i-a cerut expres să verifice dacă serviciul secret sprijină ”statul paralel”. Operațiunea a luat o turnură periculoasă după ce, recent,  fostul șef al SRI, George Maior, a afimat în fața Comisiei că Liviu Dragnea s-a numărat printre participanții la petrecerile care au avut loc la sedii ale SRI cu ocazia Zilei Naţionale a României, a Zilei SRI, dar și a zilelor de naştere. De remarcat că precizările privind afirmațiile lui Maior au fost făcute chiar de preșe-dintele comisiei, Claudiu Manda.

 

De ce s-a supărat Dragnea

 

Potrivit unor surse din Comisia SRI, la audieri, George Maior ar fi mers mai departe și ar fi confirmat inclusiv dezvăluirile din presă potrivit cărora Dragnea ar fi participat și la episodului tăierii unui porc într-o vilă a SRI și acolo ar fi fost coordonatorul acțiunii.  ”Voi spune tot ce ştiu în Comisia SRI. Nu voi merge cu jumătăţi de adevăruri, ca George Maior. Nu am fost niciodată la o zi onomastică a lui Maior sau Coldea”, a replicat Dragnea, evitând cu grijă termenul ”zi de naștere”. El a adăugat că va merge la Comisie pentru o ”chestie instituțională, nu cancan”. Claudiu Manda ar fi ieșit din grațiile liderului PSD după ce acesta a aflat că șeful Comisiei SRI s-a -întâlnit cu Maior înainte de audierea acestuia. Surse din PSD susțin că Manda ar fi ieșit din cărți pentru funcția de președinte executiv al PSD, pe care Dragnea intenționa, inițial, să i-o ofere. Grijuliu să nu accentueze supărarea lui Dragnea, Manda  încearcă să oprească seria dezvăluirilor.   

 

Mesajul  lui Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat ironic după ce Comisia SRI a refuzat audierea lui Liviu Dragnea pe data de 20 martie, pe motiv că atunci l-ar fi așteptat pe fostul șef al statului. Fostul președinte le transmite membrilor Comisiei să-l cheme pe Dragnea și să-l caute ulterior. ”Şi dacă ce poate mărturisi Dragnea despre întâlnirile, chefurile şi meciurile de tenis de la vilele SRI, la care a participat alături de Maior, Ponta, Coldea, Dîncu, Kövesi, Georgescu, Ghiţă şi alţi înalţi reprezentanţi din magistratură şi servicii secrete, nu prezintă interes pentru onorabila majoritate din Comisia SRI, de ce aş crede că prezenţa mea la Comisie ar fi necesară sau utilă ? Aşa că, dragi parlamentari din Comisia SRI, căutaţi-mă după ce îl audiaţi pe Dragnea. Nu vedeţi că bietul Daddy îşi rupe hainele de pe el pentru că aţi refuzat să-i primiţi spovedania? 
Salvaţi-l pe Daddy !”, a comentat Traian Băsescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

Guvernul Ciolacu 2: Contribuția la Pilonul II va crește la 6% în următorii patru ani

Executivul condus de Marcel Ciolacu își propune să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% până în 2028....
Ultima oră
Pe aceeași temă