21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAutodisponibilizari pentru cocsari

Autodisponibilizari pentru cocsari

Administratia combinatului ArcelorMittal Galati a anuntat un nou val de "autodisponibilizari", continuarea aplicarii celui precedent si demararea intrarii tuturor salariatilor in somaj tehnic, prin rotatie.

Noua schema de plecari voluntare se adreseaza salariatilor de la Uzina Cocso-Chimica (UCC). "ArcelorMittal Galati confirma lansarea noului program de plecari voluntare destinat doar angajatilor de la Uzina Cocso-Chimica. Voluntarii vor primi pachete financiare compensatorii mai mari decat cele din programele anterioare. Angajatii din acest sector care aleg sa ramana in combinat vor fi recalificati si redistribuiti in alte segmente de productie", a declarat Dorian Dumitrescu, PR manager al ArcelorMittal Galati. Aproximativ 300 din cei 1.500 de angajati de la UCC s-au si inscris pe lista "autodisponibilizarilor", iar in urma avizului administratiei, in aceste zile isi fac lichidarea. Numai 150 de salariati de la UCC, adica jumatate din cei ce lucreaza la Sectia Pregatire Carbune, isi vor pastra locurile de munca, pentru ca sectia restructurata va intra in componenta Uzinei de Aglomerare Furnale.

 

Pentru ceilalti aproximativ o mie de salariati ai  UCC, care nu au optat pentru "autodisponibilizare" in primul val, oferta ramane deschisa, dar pentru cazul in care nu vor sa renunte la locul de munca, administratia le-a rezervat alternativa reconversiei profesionale, pentru aceasta fiind infiintat un compartiment specializat. "Autodisponibilizatii" cu o vechime in munca de peste 5 ani vor primi la inchiderea contractului de munca sume compensatorii fixe, de la 20.000 la 25.000 lei, in functie de vechime.
Administratia ArcelorMittal Galati a anuntat si continuarea punerii in practica a precedentei scheme de plecari voluntare. Inscrierile fusesera demarate pe 12 decembrie si, desi initial se stabilise inchiderea listelor pe 31 martie, administratia a prelungit termenul pana pe 30 aprilie. Potrivit unor surse sindicale, pana acum s-au inscris pe liste aproximativ 3.000 de siderurgisti, dar administratia nu a aprobat disponibilizarea decat pentru 1.800 dintre acestia. In cadrul acestui val de "autodisponibilizari", in perioada 1 ianuarie-31 martie au plecat din combinat 1.100 de salariati.
Administratia a anuntat liderii sindicatelor si ca de pe 11 mai va demarata intrarea tuturor salariatilor in somaj tehnic, prin rotatie, o masura pe care conducerea intentiona sa o aplice de pe 1 aprilie. Intrarea in somaj tehnic se va face prin rotatie, in perioade de cate 5 zile, salariatii urmand ca pentru zilele state acasa sa fie platiti cu 85% din salariu, in loc de 75%, cat prevede legea. Personalul tehnico-administrativ va lucra patru zile pe saptamana.

Cele mai citite

Ciucă dă iar cu măciuca

Prezent la o reuniune a organizației femeilor liberale (la care avem informații că Rareș Bogdan n-ar fi participat), ostașul-poștaș aflat în slujba Cotroceniului...

Barcelona își continuă parcursul perfect în La Liga

Barcelona a obținut a șaptea victorie consecutivă în La Liga, menținându-se neînvinsă sub conducerea lui Hansi Flick. Barcelona a câștigat meciul din etapa a 7-a...

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....
Ultima oră
Pe aceeași temă