13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul din Alba "arunca" 5.000 de lei pe luna pentru deseuri

Spitalul din Alba “arunca” 5.000 de lei pe luna pentru deseuri

Spitalul Judetean de Urgenta Alba cheltuieste din fondurile proprii sume importante in fiecare luna pentru neutralizarea deseurilor medicale. Aceasta, dupa ce incineratorul vechi de 30 de ani nu a mai primit autorizatie de mediu si a trebuit sa fie inchis. Reprezentantii unitatii medicale afirma ca solutia ar fi cumpararea unei statii de sterilizare care ar reduce costurile la jumatate.

"Suma cheltuita cu neutralizarea deseurilor se ridica la aproximativ 5.000 de lei pe luna. Deseurile se ridica de doua ori pe saptamana si sunt transportate pentru neutralizare", a spus directorul medical al spitalului, Diana Ciobotea. Spitalul Judetean de Urgenta Alba este pe lista celor care ar urma sa primeasca un echipament de neutralizare prin sterilizare termica. Aparatura, cumparata de Ministerul Sanatatii prin fonduri PHARE, ar urma sa fie adusa la Alba Iulia in urmatoarele luni. "Cu ajutorul acestei instalatii, vom putea neutraliza toate deseurile provenite de la activitatea din spital. Vor fi neutralizate, tocate si vor deveni deseuri menajere", a spus medicul epidemiolog Simona Butnariu. Lunar, la spitalul din Alba Iulia trebuie distrusa o cantitate de 2.600 kilograme de deseuri medicale.

Aducerea instalatiei de sterilizare nu va rezolva insa total problema, in conditiile in care nu va putea fi neutralizata decat ceva mai mult de jumatate din cantitatea de deseuri produsa aici.
Deseurile antomo-patologice vor fi preluate in continuare de firma din Sibiu cu care are contract Spitalul din Alba Iulia. Situatia este similara la nivelul tuturor celor opt unitati medicale din judetul Alba.
In anul 2005, a fost intrerupta activitatea si au fost emise avize de inchidere pentru Crematoriul Spitalului Municipal Sebes; in anul 2006 – pentru incineratoarele de la spitalele din Abrud, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Centrul de Sanatate Baia de Aries, Spitalul TBC Campeni, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud si Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Galda de Jos.

In 2007 au fost inchise instalatiile similare de la spitalele din Blaj si Aiud, iar la sfarsitul anului 2008 a fost sistata activitatea incineratorului de la Spitalul Judetean de Urgenta.
Toate unitatile medicale cheltuiesc, in aceste conditii, sume mari pentru neutralizarea deseurilor, in conditiile in care au fost obligate sa incheie contracte cu firme specializate care distrug deseurile in instalatii aflate in afara judetului. Faptul ca la Alba Iulia ar urma sa fie adusa statia de neutralizare termica nu va ajuta cu nimic celelate unitati medicale, care vor fi nevoite sa plateasca transportul si distrugerea deseurilor in judetul Sibiu.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...
Ultima oră
Pe aceeași temă