Atat Geoana, cat si Antonescu sunt ferm convinsi ca, daca Romania nu se potriveste cu Traian Basescu, atunci presedintele trebuie obligatoriu schimbat la alegerile din toamna. Fiecare dintre cei doi lideri, candidati prezidentiabili de partide mari, se crede pregatit sa-l invinga pe locatarul de la Cotroceni fara nici un fel de sprijin electoral suplimentar venit de la politicianul iesit din cursa la primul tur de scrutin. Presedintele PNL, caci despre el este vorba aici, refuza asadar orice fel de intelegere cu locomotiva pesedistilor pe motiv ca tara nu ar avea nimic esential de castigat prin inlocuirea lui Basescu cu Geoana si ca singura sansa a unei schimbari adevarate, considerata benefica pentru Romania, este alegerea sa in functia de sef al statului. Asemenea declaratii explica suficient incercarea lui Antonescu de a evita practica din trecut, cand PNL a acceptat tacit sa colaboreze cu PSD pentru a nu pierde guvernarea dupa debarcarea ministrilor pedelisti.
Mircea Geoana, la randu-i, cauta sa iasa din contre cu un raspuns diplomatic, rational – "niciodata sa nu spui niciodata" –, lasand astfel usa deschisa unei posibile intelegeri politice in functie de imprejurarile momentului electoral. Nu-i declara razboi lui Antonescu, pentru ca stie ca adversarul cel mai puternic este Basescu, pentru infrangerea lui fiind nevoie de voturi suplimentare provenite de la alegatorii unui partid ramas fara candidat. Din acest motiv, liderul social-democrat a evitat sa raspunda, inainte de campanie, cu un atac identic cu cel lansat de Crin Antonescu in ziua in care contracandidatii Basescu si Geoana cerseau increderea ciobanilor maramureseni, prezenti la sarbatoarea Sambra Oilor. Asaltul pur verbal al acestor prezidentiabili nu difera prea mult de practica electorala dinaintea ultimelor alegeri pentru functia suprema in stat.
Este adevarat ca in galeria actorilor-cheie au intrat deocamdata Geoana si Antonescu, doi politicieni mandatati de partidele proprii sa porneasca in cursa pentru Cotroceni, insa discursurile, chiar daca sunt la inceput de campanie, au ramas incremenite in zona imbacsitului si interminabilului populism, cu accent de conflict politic. Pana si criza economica a devenit o marfa electorala pentru deversarea voturilor in directia dorita. In timp ce populatia resimte efectele recesiunii prin pierderea locurilor de munca, oamenii politici responsabili cu administrarea treburilor tarii mimeaza ca isi fac datoria in fata camerelor de televiziune printr-un simulacru de patriotism menit sa mascheze neputinta si lipsa de interes.
Este foarte grav faptul ca amaratii sunt momiti cu pomeni electorale prin diverse locuri si ocazii, ca liderii unor partide apeleaza la discursuri despre criza ocolind orice fel de raspundere personala vizavi de contracararea efectelor ei sau ca o lege aprobata in Parlament este nerespectata de un guvern cu doua unitati de interese. Crin Antonescu da cu barda in cei doi contracandidati, acuzandu-i de manipularea alegatorilor in noiembrie anul trecut, cand a fost votata majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor, dar nu spune nici un cuvant de rau despre liberali, care au fost la unison cu ceilalti parlamentari. Ii aplauda pe grevistii din invatamant nu pentru ca este de acord cu revendicarea lor, ci pentru a pune intr-o lumina proasta puterea actuala. Are ce are cu seful statului si arata ca este gata sa duca mai departe traditia razboiului de patru ani purtat cu institutia Basescu de inaintasul sau Calin Popescu Tariceanu.
Analizati toate discursurile publice si veti constata ca oferta electorala a lui Antonescu este mai saraca decat a fostului premier. Puneti in observatie interventiile lui Geoana si puteti afla cat de mare este bravura pesedistului in fata redutei Cotroceni, in care trage cu fumigene din pozitia de lider al unui partid aflat din nou la guvernare. Am spus din nou pentru ca PSD a pazit doi ani PNL in mandatul precedent, asigurandu-i ramanerea in Palatul Victoria prin sprijinul dat in Senat si Camera Deputatilor. Poate sa spuna cineva ca Mircea Geoana s-a schimbat intre timp? Pe urma, are careva impresia ca lui Traian Basescu nu-i place sa fie criticat pentru ca apoi sa poata sa raspunda in stilul sau caracteristic? Veti vedea ca va avea o replica lipsita de rafinament si in urma gestului de a recunoaste ca a gresit promulgand legea majorarii salariilor profesorilor. Este un joc politic periculos, care nu cred ca ii va aduce voturi in plus la alegerile din toamna.
Astfel de manipulari au un pret de cost ridicat mai ales in conditii de criza sociala, cand somajul este in plina faza de crestere. Minciuna este acum si pe masa presedintelui, nu numai a prim-ministrului Emil Boc. Dascalii au fost mintiti cu intentia producerii unei schimbari in Palatul Victoria, in conditiile in care toate prognozele anuntau o recesiune in toate economiile mondiale. Sa vii acum si sa spui ca ai gresit, dupa ce ai castigat guvernarea, mi se pare o lipsa de respect fata de electorat. Aceleasi considerente nefavorabile sunt valabile si pentru conducerea liberalilor, care astazi se umfla in pene dupa ce au pus umarul la aprobarea unui act normativ pentru a ramane cu cascavalul puterii in mana. N-a ramas. Lucru ce poate sa li se intample si altora daca nu-si vor da jos machiajul duplicitar inainte de a da ochii cu alegatorii. Rimelul politic nu se potriveste cu criza.