O categorie aparte de urmariti o reprezentau sportivii de la cluburile militarizate precum Dinamo si Steaua. Ei beneficiau de o urmarire "intelegatoare" a Securitatii. Chiar erau lasati sa faca bisnita pentru a-si rotunji veniturile (cumparau din strainatate produse care nu se mai gaseau in Romania – blugi, cafea, tigari, aparate video – si le vindeau in tara prin cunoscuti).
Despre cum erau filati sportivii de la Clubul Steaua (care apartinea Ministerului Apararii Nationale) ne-a vorbit ofiterul de la Contrainformatiile Securitatii Constantin Bucur, cunoscut opiniei publice ca fiind primul ofiter de informatii care a demascat politia politica facuta dupa 1990 de catre SRI (institutia care a "inlocuit" Securitatea). Pentru ca in anul 1996 a dezvaluit abuzurile SRI, Constantin Bucur a ramas fara serviciu si i s-a facut dosar penal. El a facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. O legislatura a fost parlamentar ales pe listele PRM, acum e "somer".
Securitatea ii lasa pe sportivi sa faca bisnita
» Rep: Cine v-a facut probleme la Clubul Steaua sau cui ati facut dvs. necazuri?
Constantin Bucur: Eu m-am inteles foarte bine cu sportivii. Nu le-am facut probleme, dovada ca dupa 1990 nu s-a plans nimeni de mine. Eu am lucrat trei ani la Steaua, intre 1984 si 1987, ca ofiter de la Directia a IV-a de Contrainformatii militare. Am mai supravegheat si alte unitati ale Armatei, nu numai Sportul. Am supravegheat si directia Editura, unde lucra domnul Ioan Talpes (dupa 1990 numit sef al SIE, fost consilier al lui Ion Iliescu, fost senator PSD). Am lucrat si ca ofiter de contrainfor-matii al Securitatii pe langa Comandamentul Armelor Chimice din cadrul MApN, unde l-am depistat pe Cico Dumitrescu ca dadea informatii KGB-ului.
» Rep: Armata nu avea directia ei de supraveghere interna, DIA?
Bucur: Da, dar DIA avea atributii strict militare, noi, cei de la Contrainformatiile Securitatii, supravegheam politic pentru ca executam ordinele PCR.
» Rep: Ce faceati concret la Clubul Steaua?
Bucur: Faceam dosarele de urmarire, pentru ca era obligatie impusa de PCR, care aprecia pericolul pe care il putea reprezenta un sportiv pentru politica statului. Aveam informatori printre trei sportivi, dar nu le pot da numele, montam tehnica de ascultare in functie de ordinul primit. PCR-ul ne dadea directia de actiune. Ordinul era dat de conducerea superioara de partid, adica de Nicolae si Elena Ceausescu, si era transmis de seful Securitatii, Iulian Vlad, sau de loctiitorii acestuia.
» Rep: Cate "ramaneri" in strainatate ati avut la Steaua?
Bucur: In trei ani am avut doar trei, si nici unul nu era fotbalist. Eu am lucrat foarte corect cu sportivii. Inaintea mea a fost un alt ofiter, care lua spaga de la sportivi, iar el dadea mai departe spagi sefilor un casetofon, un video, ca sa promoveze. Tot el le dadea ponturi hotilor din locuinte.
» Rep: Cum adica era "informatorul" hotilor?
Bucur: Da. Ca exemplu dau cazul sportivului Szabo Rudolf. Ofiterul dinaintea mea a anuntat hotii ca Szabo e plecat o saptamana in strainatate, iar hotii i-au spart casa si i-au furat bunurile.
» Rep: Ati insotit echipa de fotbal la meciurile din strainatate?
Bucur: In trei ani nu am fost trimis niciodata in deplasare, desi eu aveam toate dosarele sportivilor din lot, iar Codul "ALFA" spunea ca ofiterul care raspundea de echipe trebuie sa insoteasca acea echipa in strainatate, pentru ca acel ofiter ii cunostea pe toti membrii echipei, le cunostea dosarele, legaturile. Eu aveam vreo 12 echipe din mai multe sporturi, printre care fotbalul si handbalul. In strainatate, sportivii plecau numai in grup, stateau numai in grup, nu aveau voie in oras decat tot in grup, tocmai pentru a nu dezerta. Fotbalistii aveau foarte multe oferte in strainatate, dar pe vremea mea nici un fotbalist nu a ramas, nici dupa ce au castigat Cupa Campionilor. Dupa ce am plecat eu de la Steaua a "dezertat" Belodedici.
» Rep: De ce nu v-au lasat in strainatate?
Bucur: Nu mai era loc pe lista delegarilor. Cand se faceau delegatiile pentru insotirea echipei de fotbal Steaua, nu lipseau Horia Moculescu si Vadim Tudor. Eu nu mai aveam loc, desi eu raspundeam pentru membrii echipei, eu eram pedepsit daca vreunul ramanea acolo.
» Rep: Pe cine ati urmarit mai agresiv?
Bucur: Pe membrii familiei lui Marcel Raducanu, care ramasese in Germania inainte de a fi eu transferat la Clubul Steaua. Eu trebuia sa ma ocup de sotia sa. Am plasat tehnica de ascultare in casa. A fost urmarita umar la umar pe strada. Securitatea o avea ca informatoare chiar pe sora sotiei lui Raducanu, dar mare lucru nu mi-a spus. Pentru ca erau presiuni sa fie lasata sa plece, sotia lui Raducanu a fost lasata "sa fuga". I s-a dat si un pasaport. Eu si seful meu am fost pedepsiti, chiar daca i s-a dat drumul cu stiinta celor de la nivel inalt.
» Rep: La Editura Armatei, unde lucra Talpes, ati avut vreo intamplare mai deosebita?
Bucur: Despre asta nu pot vorbi, dar va pot relata despre Cico Dumitrescu (consilierul lui Ion Iliescu dupa 1990), pentru ca dupa 1987 am fost transferat la Comandamentul Armelor Chimice.
» Rep: Cum l-ati prins pe Cico?
Bucur: Cico Dumitrescu era banuit de UM 0110 ca transmite secrete KGB-ului. Fata de rusi era o repulsie la Securitate, iar Armata avea o multime de ofiteri scoliti la Moscova. Unii veneau direct cu neveste de acolo. La Comandamentul Armelor Chimice se stocau informatii despre aparatura militara de ochire, munitie chimica inventata de noi, iar Cico a fost prins ca a transmis informatii. El trebuia eliminat din Comandament.
» Rep: Cum a fost prins?
Bucur: A fost prins la un simpozion la care au venit si delegatiile din blocul sovietic. In pauza de masa si-au lasat caschetele pe hol, am plantat microreceptori in caschete si asa l-am dovedit pe Cico. Putea fi chiar condamnat. Dar a fost protejat de Elena Ceausescu. Nu stiu cum de a ajuns in anturajul ei. Probabil prin cadouri, ca era foarte sensibila la astea. Atunci se faceau si aranjamente: decat sa arestezi, mai bine il lasai pe atasatul militar sovietic in Romania si il foloseai chiar fara ca el sa stie. Daca faceai scandal, trebuia expulzat atasatul militar, URSS il expulza pe al nostru si lucrurile se complicau.
» Rep: Totusi, de ce nu a fost pedepsit Cico Dumitrescu?
Bucur: Repet, a intervenit chiar Elena Ceausescu si nu a mai fost arestat. A fost doar scos din Comandamentul Armelor Chimice si mutat de acolo si nu a mai avut acces la informatii strict secrete.